Rakamlarla GMKA’ya Teslim Edilen Projeler

03 Mart 2011

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından 20 Aralık 2010 tarihi itibariyle İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı adı altında Proje Teklif Çağrısına çıkılmıştır. Program hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla 3 Ocak 2011 tarihinde Çanakkale Merkez’de, 5 Ocak 2011 tarihinde Balıkesir Merkez’de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir. Ardından bölge halkının proje yazma kapasitesini artırmak amacıyla 10-21 Ocak 2011 tarihleri arasında Balıkesir’de 12, Çanakkale’de 5 olmak üzere toplam 17 merkezde yaklaşık 1500 kişiye proje döngüsü yönetimi eğitimleri verilmiştir. Bunlara ek olarak, GMKA tarafından program hakkında bilgi almak isteyen kamu ve sivil toplum kuruluşlarının da taleplerine cevap verilmiş; Çanakkale Valiliği, Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği, Biga Ticaret Odası, Balıkesir Genç İş Adamları Derneği ve Edremit Ticaret Odası için bilgilendirme toplantıları gerçekleştirilmiştir.

Bilgilendirme ve eğitim toplantılarından sonra başvuru sahipleri İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı doğrultusunda bölgeye ayrılan 12 milyon TL’lik kaynaktan faydalanmak için son teslim tarihi olan 25 Şubat 2011 saat 17:00’a kadar projelerini Ajansa teslim etmişlerdir. GMKA toplam 388 projeyi teslim almıştır. Bu projelerin 232 adedi Balıkesir, 156 adedi ise Çanakkale ilinden gelmiştir (Şekil 1).

 

 
Şekil 1 Güney Marmara’da Proje Dağılımı

 

Balıkesir ilinden gelen 232 projenin 92’si merkez ilçeden gelmiştir. Merkez ilçenin yanı sıra Balıkesir ilinde proje sayıları itibariyle 5 ilçe öne çıkmaktadır: Bandırma, Edremit, Ayvalık, Gönen, Burhaniye ilçelerinden gelen proje sayıları sırasıyla 28, 24, 19, 14 ve 12’dir. Çanakkale’den gelen 156 projenin 67’si merkez ilçeden gelmiştir. Çanakkale ilinde merkez ilçenin ardından 3 ilçe proje sayılarının çokluğuyla dikkat çekmektedir: Biga, Gökçeada ilçelerinden 17’şer ve Ezine ilçesinden 11 adet proje teslim edilmiştir (Tablo 1).

Tablo 1 Bölge İlçelerinden Teslim Edilen Proje Sayıları

Ajansa teslim edilen 388 projenin 248’i kâr amacı güden kuruluşlara (KOBİ); geri kalan 140 proje ise kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlara aittir. İller bazında bakıldığında Balıkesir’den gelen 232 projenin 156’sının KOBİ’lere, 76’sının ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ait olduğu görülmektedir. Çanakkale ili için de benzer bir oran görülmektedir. 156 projenin 92’si KOBİ’lere, 64’ü ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlara aittir.

Ajansa teslim edilen projelerin gerçekleştirilebilmesi için öngörülen bütçelerin toplam tutarı yaklaşık 165,1 milyon TL’dir. Bunun 134 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluşların; 31,1 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluşların projeleri için öngörülen rakamlardır. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde bölgeye hibe olarak dağıtılacak olan 12 milyon TL’lik kaynağın 8 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluşlara, 4 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlara ayrılmış olup Ajanstan talep edilen toplam destek miktarı ise yaklaşık 81,6 milyon TL’dir. Bunun 60,7 milyon TL’si kâr amacı güden kuruluşlar tarafından; 20,9 milyon TL’si ise kâr amacı gütmeyen kuruluşlar tarafından talep edilmektedir (Tablo 2).

Tablo 2 Başvuru Sahiplerinin Niteliğine Göre Projelerin Toplam Bütçesi ve Talep Edilen Destek Tutarı (milyon TL)

Projeler için öngörülen bütçe tutarlarının bölgedeki dağılımına bakıldığında 165,1 milyon TL’nin 104,9 milyon TL’lik kısmının Balıkesir ilindeki, 60,2 milyon TL’lik kısmının ise Çanakkale ilindeki projelere ait olduğu görülmektedir. İllerden talep edilen toplam destek miktarları incelendiğinde Balıkesir’de 50,3 milyon TL, Çanakkale’de 31,3 milyon TL rakamları karşımıza çıkmaktadır (Tablo 3).

Tablo 3 İllere Göre Projelerin Toplam Bütçesi ve Talep Edilen Destek Tutarı (milyon TL)

Güney Marmara Kalkınma Ajansının 2010 yılı bütçesinden program için ayırmış olduğu 12 milyon TL’lik kaynağa 81,6 milyon TL gibi yaklaşık 7 katı bir talep olmuştur. İlerleyen günlerde GMKA bağımsız değerlendiriciler aracılığıyla başarılı projeleri ortaya çıkaracak ve destek almaya hak kazanan projeleri ilan edecektir.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..

İşaret Dili İkonu