Troya 2018 Yılı münasebetiyle dünyanın en çok bilinen ikinci kültürel miras alanı Troya’nın, Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde tamamlanma aşamasına gelen, ağustos ayında açılması planlanan Troya Müzesi, bölgeye ait tarihi eserleri ile dünyaya kapılarını açmaya hazırlanıyor.
Bölgenin önemli turizm yatırımlarından olan, Türkiye’nin uluslararası çapta en önemli arkeoloji müzesi olması planlanan müze, binlerce yıllık tarihi bünyesinde barındıracağı gibi yurt dışına kaçırılan eserlerin getirilebilmesi açısından da önemli bir sorunu ortadan kaldıracak.
2013 yılında inşasına başlanan Troya Müzesi; Çanakkale İli, Merkez İlçesi’ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO’nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer alacak müze 3.000 metrekare sergi salonu, 11.200 metrekare kapalı inşaat alanına sahip olacak. Müze girişinde duvarlarda bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılacak. Yine müzenin giriş alanında Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçilere oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, Tunç Çağı, Demir Çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılacak.
Troya Müzesi, bölge kültürüne uygun bir şekilde eskitilmiş görüntüsünün yanı sıra, içerisinde; Troya Hazinelerini, 1873 yılında kaçıran Heinrich Schliemann döneminden kalan altın eserleri, Boğazköy Tabletini, Topkapı Sarayı’ndan Fatih Sultan Mehmet’in de okuduğu Homeros’un 'İlyada' kitabını, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bulunan 2012 yılında Amerika’dan getirilen 24 parça hazineyi, İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Homeros heykeli ile beş adet sikkeyi ziyaretçilerine sergileme fırsatı bulacak. Yaklaşık 2000 adet tarihi eserin sergilenmesi düşünülen müzede ayrıca görsel grafik tasarımlarla birlikte diorama, dokunmatik ekran ve animasyonlarla sergi ile anlatımlar yapılacak.
Troya müzesi açılışı yanı sıra Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girişinin 20. yılında hem Çanakkale Valiliği hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı 2018 Troya Yılı kapsamında ayrıca 100’ü aşkın ülkede Troya temalı fuarlarda etkinlikler, organizasyonlar, tanıtımlar da devam ediyor.