Haber Galerisi

Savaştepe’nin İhtiyacı Soğuk Hava Deposu Hizmete Açıldı

25 Temmuz 2012

Savaştepe Belediyesi’nin 2010 yılında çıkılan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı çerçevesinde tamamladığı Soğuk Hava Deposu yapılan törenle hizmete açıldı. Belediye Başkanı Turgay Yüksel, projenin Savaştepe’deki süt, sebze ve meyve ürünleri üretimine büyük katkılar sağlayacağı görüşünde.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2010 yılında çıktığı ilk destek olan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’ndan destek alan projeler tamamlandı. Tamamlanan projeler arasında yer alan Savaştepe Belediyesi’nin hazırladığı “Meyve, Sebze ve Süt Ürünlerini Soğukta Depolama Projesi”, ilçede üretilen ürünlerin saklanabileceği önemli bir tesis olarak değerlendiriliyor. Özellikle çabuk bozulan gıdaların ekonomik değerinin arttırılması için hayata geçirilen proje için Savaştepe Belediye Başkanı Turgay Yüksel, kurulan bu tesisle ürünlerde kalite kayıplarının azalacağını, katma değerin artacağını ve böylelikle üreticilerin gelirlerini artırılacağını söylüyor.

Savaştepe Belediyesi’nin hazırladığı projenin genel amacı, Savaştepe’de tarımsal ve hayvansal üretimden elde edilen katma değerin artırılması ve bölgede tarım ve hayvancılığa dayalı sanayinin rekabet gücünü yükseltmeye yönelik faaliyetleri destekleyerek kırsal kalkınmaya katkıda bulunması olarak dikkat çekiyor.

Projede Savaştepe ve köylerindeki taze, kurutulmuş sebze, meyve ürünleri ile hayvansal ürünlerin üretim ve ürünlerin işlenmesinden sonra işlenmiş ürünleri soğutarak saklamak, müşteri sevkiyatında kalite kayıplarını azaltmak, katma değer sağlamak, üreticilerin ürünlerini artırarak gelirlerini artırmak, gıda güvenliği ve sürdürülebilir bir üretim amaçlanıyor.

“Meyve, Sebze ve Süt Ürünlerini Soğukta Depolama Projesi”nin içeriğini ise soğuk hava deposu için işletme binası inşaat, tadilat ve yenileme işleri, soğuk oda panel ve cihazlarının alınması, mobilya ve bilgisayar donanımı, personel seçimi ve eğitimi ile çiftçi eğitimi faaliyetleri, ruhsat ve izinlerin alınması-açılış ile ilgili faaliyetler ve tanıtım, görünürlük faaliyetleri oluşturuyor.

Proje Koordinatörü Ferhat Tetik, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2010 yılı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’nın duyduktan sonra, Savaştepe’de 15 yıl önce kapatılan ve proje tamamlanana kadar atıl vaziyette bekleyen soğuk hava deposunu tekrar canlandırmayı düşündüklerini ifade ediyor. 

Projeyi yürüten Ferhat Tetik, projeyi hazırlarken Savaştepe’de tarım ve hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu göz önünde bulundurduklarını ve ilçeye bu konuda nasıl bir katkı yapılabilir, hem tarıma hem de hayvancılığa nasıl hitap edilebilir düşüncesiyle yola çıktıklarını söylüyor.

GMKA’nın proje süreçleri kolay

Tetik, “İlçemizde tarım ve hayvancılık önemli bir geçim kaynağı olduğundan ilçemize bu konuda nasıl bir katkı yapabiliriz, hem tarıma hem de hayvancılığa nasıl hitap edebiliriz düşüncesiyle yola çıktık. Yıllar önce Savaştepe’de soğuk hava deposu vardı. Ancak atıl vaziyetteydi. Onu tekrar canlandıralım dedik. Proje kapsamında aynı depoya soğutma panelleri getirilip takıldı. Sebze, meyve gibi tarım ürünleri ve peynir, lor gibi süt ürünlerinin saklanması ve ilçemizdeki üreticilere katkı sağlanması amacıyla faaliyete geçirilmesini sağladık” şeklinde konuşuyor.

Danışman yardımı olmadan projeyi Belediye olarak kendilerinin hazırladığını ve Ajansın verdiği proje eğitimlerine katıldıklarını belirten Proje koordinatörü Ferhat Tetik, GMKA’nın proje süreçlerinin kolay olduğunu söyleyerek, “En baştan beri projeyi hazırladıktan ve mantıksal çerçeveyi oturttuktan sonra, projeye hâkim olduktan sonra her şey aşama aşama gerçekleşiyor zaten” şeklinde konuşuyor.

Projenin Savaştepe’ye katkısı büyük

Proje hakkında bir değerlendirmede bulunan Savaştepe Belediye Başkanı Turgay Yüksel ise, Projenin Savaştepe ilçesinde sebze, meyve ve süt üretiminde kalite kayıplarını önleyeceğini söyleyerek, desteğinden dolayı Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyor.

Başkan Turgay Yüksel, proje sürecini şöyle anlatıyor: “GMKA’nın 20 Aralık 2010 tarihinde çıktığı İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı’nın bilgilendirme toplantıları için bizi davet ettiler. Desteklerden yararlanmak için ilçemizde araştırma yaptık. Biz o zaman bu programa iki proje ile başvurduk. Biri Katı Atıkların Ayrıştırılması ve Geri Kazanımı Projesi, diğeri ise Soğutma Depolama Projesi’ydi. İlçemizde yaptığımız araştırmalarda daha önce çalışan soğuk hava deposunun atıl durumda olduğunu tespit ettik. Sunduğumuz projeleri tamamen kendi mevcut personelimizle birlikte yazdık. Kendileri bu konuda çok özverili bir çalışma yürüttüler. Soğuk Hava Deposu Projesinin toplam maliyeti 273 bin TL’ydi. Ajans projeye %75 hibe desteği verdi”.

Savaştape ve köylerinde taze ve kurutulmuş sebze ve meyve ürünleri ile hayvansal ürünlerin üretiminde, işlenmesinde, soğutularak saklanması ve sevkiyatta kalite kayıpları olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Yüksel, “Projeyle üretimden sonra ürünlerin saklanmasında ortaya çıkacak kalite kayıplarını azaltmak ve üreticiye katma değer sağlamak ve en nihayetinde üreticilerinin gelirlerini artırmak ana hedefimizdi” diye aktarıyor.

Gelecek talepler doğrultusunda soğuk hava deposunun kapasitesinin arttırılabileceğinin altını çizen Başkan Yüksel, sözlerini “Zaten deponun halihazırda bulunduğu yer genişleme için müsait. Süt üreten özel firmaların haricinde Savaştepe’de böyle bir depo henüz yok. Daha önceden de aktif olarak kullanılıyordu ancak teknolojisi eskiydi. 15 yıldır da kullanılmıyor atıl vaziyette bekliyordu. İlçe olarak süt ürünleri konusunda iddialıyız. Meyve ve sebzecilikte de ilçenin öne çıkacağını düşünüyoruz. Bu projenin hayata geçmesinde başta proje ekibim olmak üzere daha sonra da GMKA’ya çok teşekkür ediyorum” şeklinde tamamlıyor.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..