Haber Galerisi

Hepimiz Aynı Takımdayız

05 Aralık 2012

Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2014-2023 Bölge Planı çalışmalarına Kepsut’ta düzenlediği çalıştayla başladı. Çalıştayda bir konuşma yapan Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, bölgedeki tüm aktörleri işaret ederek “Hepimiz aynı takımın oyuncularıyız” dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, yeni bölge planı için çalışmalarına Kepsut’ta başladı. Ajans, Balıkesir ve Çanakkale’de bir dizi sektörel ve ilçe bazlı çalıştaylar yaparak yeni Bölge Planının zeminini oluşturacak.

2014-2023 Bölge Planı hazırlanması için her ilçede Kaymakamlıklarla koordineli bir şekilde yapılacak çalıştaylarda, ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları ve fikir önderleriyle birlikte ilçe ve ilçelerdeki sektörlerin mevcut durumları ve gelecek vizyonları masaya yatırılıyor.

Kepsut 125. Yıl Yatılı Bölge İlköğretim Okulunun toplantı salonunda düzenlenen çalıştaya Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ve Ajans Uzmanlarının yanı sıra, Kepsut Kaymakamı Hacı Asım Akgül, Belediye Başkanı İsmail Cankul ve Kepsut’ta bulunan daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve fikir önderlerinden oluşan bir grup katıldı.

Geniş bir katılımın olduğu toplantı açılış konuşmalarıyla başladı. İlk olarak Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan mikrofona gelerek yapılan çalıştay ve bölge planı konusunda katılımcılara görüşlerini aktardı.

Kepsut’u en iyi siz bilirsiniz

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Kepsut çalıştayında yaptığı konuşmasında, 2014-2023 Bölge Planı çalışmalarının kapsamına değinerek, “Amacımız ülkemizin 2023 vizyonuna yerelden katkı sağlamak” dedi.

Çalışmalarındaki nihai amacın ülkenin 2023 vizyonunda yer alan dünyanın 10 güçlü ekonomisinden biri olma vizyonuna bölgemizden güçlü bir destek vermek olduğunu söyleyen Mustafa Gündoğan, “Her ilçenin bir potansiyeli var. O potansiyeli en iyi burada çalışanlar ve yaşayanlar bilir. Kepsut’u sizden daha iyi hiç kimse bilemez. Bu çalıştayda toplanan bilgiler hem bölge planında hem de ulusal planlarda kullanılacak” dedi.

Artık ulusal planlarda planlama mantığının değiştiğini kaydeden Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, planlamaların ulusaldan yerele değil, yerelden ulusala doğru olduğunu söyledi.

Bölgemizin geleceğine inanın

Yapılan bu çalıştaylar, arama konferansları, araştırmalar ve literatür taramaları sonucunda bölgenin geleceğinin belirleneceğini söyleyen Mustafa Gündoğan, “Biz merkez ile yerel arasında kolaylaştırıcı olan kurumlarız. Sizler bu planlamaya ister teknik direktör olup bizi yönlendirerek, ister sahaya çıkıp bizimle birlikte oynayarak, isterseniz de seyirci olarak bize destek vererek katkı sağlayabilirsiniz. Ama şunu bilin ki biz hepimiz aynı takımın oyuncularıyız” dedi.

Bölgemizin gelecek on yıl için ciddi mesafeler kat edeceğini söyleyen Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, “Ülkemizin ve bölgemizin geleceğine inanın” diye konuştu.

Planlamalar yapılırken çevresel sürdürülebilirliğin korunmasına dikkat çeken Mustafa Gündoğan, “Her türlü sanayi bölgemize gelsin demiyoruz. Başka bölgelerin yaşadığı sorunları biz yaşamak istemiyoruz. Temiz çevremize, tarımımıza, turizmimize rağmen gel her türlü sanayiyi kur diyemeyiz” diyerek, temiz sanayi istediklerinin altını çizdi.

Çıkan fikirler planlar da yer alacak

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’dan sonra kürsüye gelen Kepsut Kaymakamı Hacı Asım Akgül, herkesin Kepsut için fikirlerini beklediklerini söyledi.

Her zaman şikâyet edilen yerelden görüş alınmıyor bizim fikirlerimiz planlamalara yansımıyor düşüncesinin artık değiştiğini söyleyen Kaymakam Akgül, “Şimdi durum artık tersine döndü. Sizlerden çıkan fikirler bölgesel ve ulusal planlarda yer alacak” diye konuştu.

Kepsut’ta tarım ve hayvancılık öne çıktı

Çalıştaydan önce katılımcılara yapılan anket, çalıştayın “strateji çalışması” bölümünde katılımcılara sunuldu.  Ankette Kepsut’un güçlü ve zayıf yönleri sorulurken, katılımcılardan ilçenin gelişmesi için yatırım yapılacak alanları belirlemeleri istendi.

Çalıştaya katılanların %44’ü Kepsut’un tarım potansiyelini yüksek olmasını, %42’isi hayvancılık üretim miktarının yüksek olmasını güçlü yön olarak gördüklerini anket sonuçlarına yansıttı. Bu oranları %4’ü İl merkezine yakınlık ve şeftali üretiminin fazla olması takip etti.

Ankete katılanlara göre ise Kepsut’ta sanayinin olmaması %30 oranıyla zayıf yön olarak ortaya çıkarken, bu oranı %13 ile iş alanlarının az olması, %12 ile sosyal ve kültürel etkinliklerin azlığı ve aynı zamanda güçlü yön olarak görülen İl merkezine yakınlık sonucu takip etti.

Araştırmaya katılanların %32’isi Tarım alanında yapılacak yatırımların ilçenin gelişmesine katkı sağlayacağını belirtirken, bu oranı %23 ile eğitim yatırımları, %16 ile sanayi yatırımları, %8 ile turizm yatırımları ve %7 ile enerji yatırımları cevapları takip etti.

Çalıştayın son bölümünde katılımcılardan ilçenin mevcut durumunu ileriye götürmek için çözüm önerileri de sunmaları istendi. Katılımcılar Ajans moderatörleri ve bizzat Genel Sekreter Mustafa Gündoğan’ın yönettiği son bölümde, 20’den fazla çözüm önerisi ve durum tespitinde bulundu. Ortaya çıkan bu öneriler önümüzdeki günlerde düzenlenerek bir rapor halinde Bölge Planı çalışmalarında kullanılacağı kaydedildi.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..