Haber Galerisi

Güney Marmara Yenilenebilir Enerjide Lider

07 Mart 2013

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, düzenlediği Yenilenebilir Enerji Çalıştayında konuşan Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, Güney Marmara Bölgesinin yenilenebilir enerji üretimi alanında küresel rekabet gücüne sahip olduğunu söyledi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Avrupa Birliği’nin Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) destekleri kapsamında hazırlayacağı proje için hizmet binasında Yenilenebilir Enerji Çalıştayı düzenledi.

Ajansın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programına yönelik hazırladığı proje için düzenlediği çalıştaya, istihdam ve yenilenebilir enerjiyle ilgili kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve üniversite temsilcileri katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, “Ajansımız, kurulduğu günden bu yana çevresel sürdürülebilirliği stratejik bir alan olarak görmektedir. Bölge’nin en temel 3 amacından bir tanesi ‘Çevresel Sürdürülebilirliğin Sağlanması’ olarak ortaya konmuştur. Son çıktığımız iki mali destek programında, yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaştırılması programların bir önceliği olarak ele alınmıştır. Ajansımız konuyla ilgili araştırma ve koordinasyon faaliyetlerine de büyük önem vermektedir” dedi.

Güney Marmara Bölgesinin şu anda üretilen toplam rüzgar enerjisinin yaklaşık % 40’ını üreten bölge olduğunu vurgulayan Genel Sekreter Gündoğan, şu anda yaklaşık 800 megawatt/saat olan elektrik üretiminin 10 sene içerisinde 8000 megawatt/saate çıkacağını, lisanssız üretimdeki gelişmeler ile birlikte yaklaşık değeri 10 Milyar Dolar olan 3000’den fazla türbinin Bölgemizde kurulacağını söyledi.

Rüzgârdan sonra biyoteknoloji ile enerji

Güneş konusunda yeni düzenlemenin bölgemiz açısından eksiklik olduğunu dile getiren Genel Sekreter Gündoğan, Güney Marmara Bölgesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliğine değinerek, “Biyoteknoloji ile enerji üretimi alanında Bölgemizin liderliğinin rüzgârdan da belirgin şekilde ortaya çıkacağını göstermektedir” diye konuştu.

Şimdilik sadece Çanakkale/Tuzla’da jeotermal enerji üretildiğinin altını çizen Gündoğan, “Bölgemizin dört bir yanında, bir kısmı konut ısıtmasında da kullanılan jeotermal kaynaklar mevcuttur ve enerji üretimi açısından Kuzey Ege Bölgesinin gerisinde yer alsak da kaynakların sayısı açısından ülkede yine lider konumda bulunmaktayız. Özetle, Bölgemiz Yenilenebilir Enerji üretimi alanında küresel rekabet gücüne sahiptir ve ülkemizin bu alanda lider bölgesidir” dedi.

Yenilenebilir enerji teknolojisi de üretmeliyiz

Yenilenebilir enerjinin üretim miktarında lider olmanın yeterli olmadığını belirten Gündoğan, “Türkiye’de en yüksek saha bilgisine sahip bölge olarak, yenilenebilir enerji sektörünün makine ekipman üretimi alanında da liderliğe oynamak konusunda karar vermeliyiz. Bu karar ve ardından gelecek aksiyon, Bölgemizde teknolojik altyapımızın geliştirilmesini sağlayacaktır. Yani Bölgemiz, enerji üretiminde olduğu gibi, makine ekipman üretiminde, yazılım geliştirmede, bakım onarım hizmetlerinin sunulmasında,  ölçüm ve mühendislik hizmetlerinde, inşaat işlerinde de lider olmalıdır” diye konuştu.
Son olarak kürsüye gelen Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Yenilenebilir Enerji Çalıştayı hakkında katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Hedef: Yerli Üretim

Konuşmasında GMKA’nın hazırlamış olduğu Yenilenebilir Enerji Çalıştayında konunun tüm paydaşlarıyla bir arada olmaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Ahmet Turhan, “İlimizin rüzgar enerjisi üretimi göğsümüzü kabartan düzeylere erişmiştir. Biz artık bu alanda ve aynı zamanda güneş enerji üretimi alanında yerli makine – ekipman üretimimizi artırma safhasına geldiğimizi düşünüyoruz” dedi.

Yerli üretim hedefinin, ilimizin teknolojik kapasitesinin artışı yolundaki en önemli aşamalarından birini oluşturduğunu belirten Balıkesir Valisi Turhan, “Ajansımız bu hedefe uygun olarak yenilenebilir enerji personeli yetiştirilmesi üzerine bir operasyon çalışması içinde. Bu operasyonun başarılı olması durumunda, ilimize ve bölgemize yeni finansman imkânları da yaratabilecek. Bu operasyonun başarısı için yetiştirilecek personelin staj programına alınması ve onlara mümkün olduğunca çok istihdam garantisi sunulması krtitik öneme sahiptir. Bu alanda Sayın şirket temsilcilerimizden katkılarını esirgememelerini özellikle rica ediyorum. İnanıyorum ki bugün verdiğiniz destek yarın yeni olanaklar olarak sizlere geri dönecektir” diye konuştu.

Ajanstan yenilenebilir enerji için AB projesi

Konuşmaların ardından Yenilenebilir Enerji Çalıştayı’na geçilen toplantıda ilk olarak Ajansın daha önce gerçekleştirdiği Rüzgar Enerjisiyle ilgili düzenlediği toplantılarda yaptığı araştırmanın sonuçları katılımcılarla paylaşıldı.

Daha sonra ise katılımcılara Ajansın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) kapsamında İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programına (İKG OP) yönelik hazırladığı proje hakkında bilgiler aktarıldı.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı, operasyon programının 1. öncelik ekseni olan İstihdam önceliğinin; Genç İstihdamının Geliştirilmesi tedbirine yönelik, “Yenilenebilir Gençlik Enerjisi” (Renewable Youth Energy, RE-YOU) adlı bir başvuru hazırlıyor.

Operasyon kapsamında hazırlanan proje, Bölgemizin yenilenebilir enerji sektörünün enerji üretimi, makine ekipman üretimi, personel yetiştirilmesi, Ar-Ge, bakım onarım, ölçüm ve mühendislik hizmetleri gibi tüm alanlarında lider Bölge olması amacını taşıyor.

Operasyonun ilk ayağı olan personel yetiştirilmesi kapsamında, Bölgemizdeki iki meslek lisesinde ve Üniversitelerimizin Meslek Yüksek Okullarında; Yenilenebilir Enerji Alanı (Rüzgar, Güneş, Biyokütle, Jeotermal) kurulması; Mühendislik Fakültelerinde Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ile Yenilenebilir Enerji Araştırma Merkezi’nin kurulması, Kurulan alanların laboratuvar ihtiyaçlarının karşılanması planlanıyor.

Yetiştirilecek personelin, mümkün olduğu kadar çok istihdam garantisi ile işbaşı eğitimi imkânına kavuşması operasyonun başarılı olması açısından kritik öneme sahip. Personelin girişimcilik eğitimleri alması ve kendi işini kurma imkânlarının geliştirilmesi de hem sektör hem de operasyonun başarısı için çok önemli bir faktör olarak projede yer alıyor.

İkinci adım sektörün koordine edilmesi ve sürdürülebilir gelişiminin sağlanması. Bu bağlamda, Bölgemizde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren işletmeler, eğitim kurumları, kamu kurumları, sivil toplum örgütlerinin dâhil olacağı bir kümelenme çalışması yapılması planlanıyor.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..