Haber Galerisi

Güney Marmara Ve Trakyanın İlk Ur-Ge Projesi Başladı

19 Haziran 2017

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından hazırlanan, TR22 Çanakkale ve Balıkesir Bölgesinde gıda değer zincirinde yer alan firmaların ihracat kapasitesini ve rekabet gücünü arttırmak üzere hazırladığı “Hazır Paketlenmiş Gıda Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” UR-GE projesinin açılış ve bilgilendirme toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleşti.

Açılış ve bilgilendirme toplantısında, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emin Yılmaz, Ticaret İl Müdürü Hüseyin Aşkı, Çanakkale Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hacı Bekir Tuncer, Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, GMKA Çanakkale Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Recai Başaran ve Ajans uzmanları, Güney Marmara Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı Bahar Yurt, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Sayman Üye Mustafa Kansu, ile kurum kuruluş yetkilileri, proje kapsamında taahhüt vererek yer alan ve bilgi edinmek isteyen firmalar, Genel Sekreter Sema Sandal ve Proje Uzmanı Gökhan Doğru hazır bulundu.

ÇTSO’dan Bölgede Bir İlk Daha “UR-GE PROJESİ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Sema Sandal; “Bölgemizde bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu birlikte yaşıyoruz. Ekonomi Bakanlığımız sürdürülebilirlik ilkesi gereği yol haritasını daha ileri düzeyde çalışmalarla geliştirmekte ve kümelenme ile ilgili birikimi de ihracatta devlet yardımları politikalarına yansıtarak firmalarımızın uluslararası olma sürecinin tüm aşamalarının proje ile destekleneceği bir mekanizma oluşturmuştur. Bu kapsamda 2010 yılında yürürlüğe giren “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi yani UR-GE Tebliği ile kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı çerçevesinde şirketlerimizin proje bazlı eğitim ve/veya danışmanlık, istihdam, yurt dışı pazarlama veya alım heyeti ve bireysel danışmanlık programlarının birbirine bağlı şekilde uygulanabileceği bütünleşik bir destek mekanizması oluşturulmuştur. Bu desteklerden üyelerimizi faydalandırmak amacı ile böyle bir proje hazırladık ve Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulundu. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Çanakkale’nin kalkınmasına ve gelişmesine dair projeler hazırlarken yol haritamız öncelikli olarak 2023 hedeflerimizdir. Çanakkale’nin gelişim yönü belirlenirken Ülkemizin hedeflerinden ayrı bir yön düşünemezdik. Projelerimiz hep bu anlayışla hazırlandı. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz, kişi başına 25 bin dolar milli gelir hedefimiz var. Bu hedefe üretmeden, üretileni pazarlayamadan ulaşmak mümkün değil. 3 yıl sürecek UR-GE Projemizin sonunda, inşallah bu hedefe Çanakkale’den bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyoruz. Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen projemizin bugün ilk adımı olan “İhtiyaç Analizi” ve projemizin genel çerçevesi hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Çanakkale ve Balıkesir illerinde faaliyet gösteren gıda değer zincirinde yer alan firmalarımıza yeni bir vizyon katacak ve üç yıl sürecek projemizin bütçesi Ekonomi Bakanlığımız tarafından finanse edilecektir. Bu proje aslında 2016 Yılında başladı. GMKA, Odamız, Balıkesir Ticaret Odası ve Balıkesir Sanayi Odası iştiraki ile başlatılan Güney Marmara Gıda Kümesi Projesi ile bir yıl saha çalışmaları, ziyaret ve bilgilendirmeler yapıldı. Bu projenin 2017 Şubat ayında bitimi, yani sonuçları da bu UR-GE Projesinin başlangıcı oldu” dedi.

“Çanakkalemizin Mevcut Potansiyellerini Harekete Geçireceğiz”

Başından beri tüm süreçte aktif rol alan Güney Marmara Gıda Kümesi Başkan Yardımcısı Bahar Yurt da proje süreci ile ilgili bilgi vererek; “Güney Marmara ve Trakya’nın ilk UR-GE Projesinde görev ve yer alacak olmaktan dolayı çok gururluyum. Öncelikle en başından beri bizlere destek ve güç veren Sayın Başkanımız Bülend Engin’e ve Yönetim Kuruluna çok teşekkür ediyorum. İnşallah üç yılın sonunda rekabet gücümüzü ve ihracatımızı arttıracak. Çanakkalemizin mevcut potansiyellerini harekete geçireceğiz” diye konuştu.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Proje Uzmanı Gökhan Doğru ve İhtiyaç Analizi yapacak firma yetkilisi Hakan Zobu’nun proje süreci hakkında bilgi vermesiyle toplantı sona erdi.

 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..