Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, GMKA’dan 2015 Yılı Mali Destek Programında destek alarak sonuçlandırılan, tarımın temelini oluşturan tohumculuk sektörünün büyümesi, kapasite artışı ve ihracat imkalarının geliştirilmesine katkı sağlayan “Yerli Tohumun İhracat Atağı” isimli projeye imza atan Küçük Çiftlik Tohumculuğa ziyarette bulunarak, projenin getirileri hakkında bilgi aldı.
Bu proje ile tohum sektöründe zamanında ve istenilen nitelikte tohum teslimi, tohumların istenmeyen nitelikteki tohumlardan ve yabancı maddelerden insan eli ile ayıklanması yeterli olmaması neticesinde, renk farkına göre seçme ayırma sistemiyle çalışan, öncelikle sisteme tanımlanan nitelikte türleri ayırt edebilen, çok az bir fire ile çok miktarda tohum ayıklaması yapabilen optik tohum ayırma makinesi ile güzel bir çalışmaya imza atılmıştı.
Küçük Çiftlik Tohumculuk Müdürü Ümit Baysal, “Proje desteği ile üretimimizde büyük bir rahatlık yaşadık. Daha önce günde 14 kişiyle 2 ton tohum hazırlarken şimdi aldığımız makineyle bazen bir, bazen iki kişi ile 10 ton ürün çıkartabiliyoruz. Türkiye’de bu makine ilk defa sebze tohumu üretiminde kullanılıyor. Bu makine ile şimdi istenilen nitelikte üretim yaptığımız gibi ayrıca teslim süresinde, ihracat ve rekabet imkanları konusunda kendimizi geliştirdik. Ayrıca sebze tohumlarını da kendiniz üretiyoruz. Sözleşmeli ekim yapıyoruz. Bu sene 3000 dekar civarında sözleşmeli üretimimiz var. Balıkesir Ovasında, Bigadiç’te, Gönen ve Manyas’ın köylerinde de üretimimiz var. Sözleşmeyi her sene yapıyoruz. Yurtdışı satışlarımız ne kadar ise talebe göre üretimi arttırıyoruz. 3 sene önce 300 dekar bakla üretiyorsak şimdi 1000 dekar üretiyoruz, bu seneye de artacak” diye konuştu. Çalışma prensiplerinden söz eden Baysal ,“Sözleşmeli 25 yıldır çalıştığımız çiftçiler var. Genel anlamda makine ekipmanı olan, bilinçli, uygun kriterlerde iş yapan çiftçilerle çalışıyoruz. Uygun kriterlere göre hareket ediyoruz. Bu da verimi etkiliyor, tohum kalitesini etkiliyor. Şimdi bu proje sayesinde kurduğumuz bu sistem ile kalitemizin ve verimimizin artması ile Ortadoğuya ağırlıklı olarak ihracatta yapıyoruz” dedi.
Proje Türkiye’de Sebze Tohumculuğunda Balıkesir’e Ayrıcalık Kazandırmış
GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, proje ve sektörün Balıkesir’e ve ulusal anlamda yararlarından bahsedilen sohbette, “Proje, sebze tohumculuğunda Balıkesir’e ayrıcalık kazandırmış. Tohumculukta bilgi, Ar-Ge ve teknoloji kullanılıyor. Tohumculuk tarım içersinde katma değeri yüksek, kazancı da yüksek bir alan. Tohumculuğu Balıkesir’de daha fazla çalışmamız ve geliştirmemiz lazım. GMKA olarak bölgemizin tarım ve hayvancılığını daha da geliştirecek olan bir çalışma programımız var. Tohumculuk konusunda bölgemizin iklimi uygun, toprağı uygun, daha birçok avantajımız var. Balıkesir ovası, Gönen, Manyas, Bigadiç başta olmak üzere Balıkesir il olarak tohumculuk yapmaya çok elverişli. Kapasite artınca kalite de artıyor. Ürünü hazırlayabilme imkanları da artıyor. Maliyetin azalmasıyla rekabet oranı da artıyor” diye konuştu.
Sohbetin ardından tesisi gezen Özek, GMKA desteği ile alınan tohum ayırma makinesini, ayrıca tesisin bölümlerini inceleyerek bilgi aldı.
Proje ile bölgesel ve ulusal kazanımlar elde edildi
GMKA destekli “Yerli Tohumun İhracat Atağı” isimli proje ile alınan makine ve ekipmanlar şirketin kapasitesini arttırırken hızlı üretim maliyetleri de düşürüyor. Bu üretim şekli ile hedef grup ve nihai yararlanıcıların talepleri yüksek kalite ve teslim sürelerine uygun şekilde karşılanıyor. Günümüzün zor rekabet şartları hem üretimde verimliliği hem de fiyat avantajını gerektirdiğinden bu üretim anlayışı ile bu grupların talepleri arasında paralellik kuruluyor. Proje neticesinde ürün ve üretim kalitesi artışı, ulusal ve uluslararası pazarlarda yeni müşterilere ulaşılması, uluslararası standartlarda ürün çeşitliliği getiriyor. Ayrıca proje kapsamında üretilen ürünün ihracatı ile yurt dışındaki müşteriler, kalite, marka ve fiyat aralığı ile ürün seçme imkanına kavuşmasına büyük oranda fayda sağlıyor.
Bu proje ile ithal tohum girdisinin bir kısmını geri çevirilerek, ihraç edilebilir tohum standardı iyileştirilerek ihracat ve rekabet gücümüz aratacak. Ülkemiz topraklarında üretilen tohumun en hatasız işlenerek yaratılabilecek bütün katma değerlerin ülkemizde kalması sağlanıyor. Bölgemizde ve Türkiye’de standart ve nitelikli olarak üretim sıkıntısı çekilen tohumların üretilmesine başlanması için bu proje bölgedeki işletmelere ve diğer kurum ve kuruluşlara proje bazlı çalışma konusunda güzel bir örnek olacak.