Haber Galerisi

GMKA Merkez Sanayinin Röntgenini Çekti

17 Nisan 2015

Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Altıeylül ve Karesi ilçelerinde bulunan Yeni Sanayi ve Organize Sanayi Bölgesindeki işletmeler ile diğer yerlerdeki işletmelerin röntgenini çekti.  Araştırmada sanayicilerin en büyük sorunun nitelikli personel eksikliği olduğu ortaya çıktı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı Balıkesir Yatırım Destek Ofisi, Balıkesir’de ilk kez yapılan bir çalışmaya imza atarak merkezde yer alan sanayicilere yönelik bir mevcut durum ve beklenti araştırması yaptı. Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ile birlikte gerçekleştirilen araştırmada Yeni Sanayi, Organize Sanayi Bölgeleri ile dağınık haldeki diğer sanayi işletmelerine yönelik bir anket uygulandı.

Araştırma hakkında kısa bir değerlendirmede bulunan Genel Sekreter Vekili Esra Kocabaş, “Çalışma Balıkesir Valiliğinin öncülüğünde Ajansımızın koordinasyonunda yapıldı. TUİK ile yürüttüğümüz çalışma ile merkezde bulunan Yeni Sanayi Sitesi, Organize Sanayi Bölgesi ve diğer sanayicilerin mevcut durumunun bir röntgenini çektik. Bundan sonraki aşamalarda bu bölgeler için hazırlanacak özel strateji ve çalışmalarla mevcut durum için neler yapılabilir o konulara yoğunlaşacağız” dedi.

Araştırmanın merkezinde küçük sanayiciler var

Çalışmada adres çerçevesine göre 1010 işletmeye yapılan yüz yüze görüşmelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 

Araştırmaya katılan işletmeler %82,8’si Yeni Sanayi Bölgesi’nde,  %7,2’si Organize Sanayi Bölgesi ve %10’u Diğer Bölgeler olmak üzere üç bölgeden seçildi.

Yeni Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin %50,8’si ‘Motorlu Taşıtlar ve Motosikletlerin Satış, Bakım ve Onarımı’, %35,4’ü ‘İmalat Sanayii’ sektöründe;  Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin  %90,5’i ‘İmalat Sanayii’ sektöründe; Diğer Bölgelerde bulunan işletmelerin %72,2’si ise ‘İmalat Sanayii’ sektöründe faaliyet gösteriyor.
Çalışan sayıları işletmelere göre değişiyor.

Yapılan araştırmada çalışan sayılarının işletmelerin büyüklüğüne göre değişiklik gösterdiği, Yeni Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerin %76’sının 1-5 çalışanı olduğu; Organize Sanayi  Bölgesinde  bulunan  işletmelerin  %37’sinin  21-49,  %32,9’unun  50+  çalışanı olduğu  ve  Diğer  Bölgelerde  bulunan  işletmelerin  %29,7’sinin  21-49,  %24,8’inin  50+ çalışanı olduğu tespit edildi.

Sektörel olarak bakıldığında ise imalat sanayii sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin  %47,1’inin  1-5  çalışanı olduğu,  %11,3’ünün  50+  çalışanı  olduğu;  motorlu  taşıtlar  ve  motosikletlerin  satışı, bakım ve onarımı sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin %86,9’unun 1-5 çalışanı olduğu  ve  bu  sektörde  faaliyet  gösteren  işletmelerden  hiç  birinin  50+  çalışanı olmadığı ortaya çıktı. 

En büyük Sorun Nitelikli Personel

GMKA’nın yaptığı araştırmada işletmelere sorulan “Daha fazla iş yapmanıza engel olan sorunlar nelerdir?”  sorusuna verilen cevaplara göre işletmelerin %52,1’i “nitelikli personel eksikliği” cevabını verdi.

Bunun yanında işletmelerin %40,6’sı “finansman olanaklarına erişimdeki zorluklar”dan dolayı daha fazla iş yapamadıklarını belirtti.  En az karşılaşılan sorunlar %2,1 ile “bilgiye ulaşmadaki zorluklar” ve %4,9 ile “ulaşım” olarak dikkat çekti.

Ajanstan beklenti hibe ve faizsiz kredi desteği

Araştırmada bilgisine başvurulan girişimlere “Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan beklentileriniz nelerdir” diye sorulduğunda işletmelerin ağırlıklı olarak beklentilerinin %67,6 ile “faizsiz veya düşük faizli kredi” ve %61,8 ile “hibe” olduğu görülmüştür.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..

İşaret Dili İkonu