Haber Galerisi

GMKA Küresel Değer Zincirleri ve Rekabetçilik Siyasaları Konferansı’na Katıldı

15 Mayıs 2017

Kalkınma Bakanlığının Koordinasyonunda, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından gerçekleştirilen “Bölgesel Kalkınma Gündemi: Küresel Değer Zincirleri ve Rekabetçilik Siyasaları” konferansı 11-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Sapanca’da gerçekleştirildi. Konferansa Güney Marmara Kalkınma Ajansını temsilen Genel Sekreter Vekili Kazım ÖZEK ve Ajans uzmanları katıldı.

Kalkınma Ajanslarının kurulmasıyla beraber bölgesel rekabetçilik uygulama ve tasarım süreçlerinde yeni bir aşamaya geçen Türkiye’nin bölgesel kalkınma gündemini şekillendirmek ve bu alanda ortak bir vizyon oluşturabilmek amacıyla her yıl düzenlenmesi planlanan “Bölgesel Kalkınma Gündemi” konferansının bu yılki konusu “Küresel Değer Zincirleri ve Rekabetçilik Siyasaları” başlığı oldu. Konferansta Türkiye’nin küresel değer zincirleri içerisindeki yerini sağlamlaştırmak ve rekabetçiliğini artırmak için yapılabilecek çalışmalara ilişkin oturumlar gerçekleştirildi.

İki günlük konferans çerçevesinde; politika yapıcılar, uluslararası düzeyde alanlarının en yetkin uzmanları ve bölgesel düzeyde kümelenme çalışmaları yürüten çeşitli paydaşlarca kümelenme politikalarının derinlemesine analizini yapıldı ve eksiklikleri tamamlama konusunda geliştirilebilecek politika önerileri ortaya kondu. Ajansların temel işlevi olan bölgesel rekabetçiliğin artırılması çalışmalarında, kümelenme politikalarının yeni bir bakış açısı sunduğu belirtilerek Türkiye’deki kümelenme çalışmalarında Kalkınma Ajanslarının önemi vurgulandı.

Konferans çerçevesinde İstinye Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu’nun moderatörlüğünde yapılan “Türkiye'nin Kümelenme Deneyimi” başlıklı oturumda Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Rekabet Edebilirlik Daire Başkanı Serkan VALANDOVA, Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Daire Başkanı Mustafa ALİ YURDUPAK ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kümelenme Politikaları, Uygulama ve Koordinasyon Şube Müdürü Bekir Tolga ARICAN Türkiye’deki kümelenme çalışmalarının kamu kurumları düzeyindeki gelişimi, kümelenme çalışmaları kapsamında yaşanan sorunlar ve bunlara ilişkin çözüm önerilerine dair katılımcılara bilgi verdi. Kalkınma Ajanslarının kümelenme çalışmaları kapsamındaki fonksiyonlarına değinilen oturumda URGE Destekleri ve Kümelenme Destek Programı gibi mekanizmalar hakkında katılımcılara bilgi verildi. Konuşmacılar Türkiye’nin kümelenme sorunsalının çözümü için hangi sektörlerde rekabet gücünün yüksek olduğunun iyi analiz edilmesi, doğru paydaş seçimi, teşvik programlarının yeniden değerlendirilerek daha verimli hale getirilmesi, insan kaynaklarının iyi değerlendirilmesi ve gelişen sektörlere öncülük edebilmesi, ülkedeki yüksek teknolojili üretim payının yükseltilmesi, ortak aklın kullanılabilmesi ve kurumlar arası işbirliklerinin geliştirilmesi gibi önerilerde bulundular.

Konferansın “Bölgesel Kalkınma Siyasaları ve Kümelenmeler” oturumunda Anadolu Kümeleri İşbirliği Platformu Genel Sekreteri Gülnaz KARAOSMANOĞLU, Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği’nden Süheyl BAYBALI, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’ndan Devrim ŞAVLI ve İzmir Kalkınma Ajansı’ndan Hülya ULUSOY kümelenme alanında yaptıkları çalışmalarla ilgili deneyimlerini aktardı. Bununla beraber “Kümelenmelerle Değişimi Yönetmek” ve “Değişim Yönetimi Uygulamaları” adlı oturumlarda Avrupa Küme Mükemmeliyeti Vakfı’ndan Reza ZADEH, Katalan Sanayi, Ticaret ve Turizm Eski Bakanı Prof. Dr. Antoni SUBİRA, Harvard İşletme Fakültesi’nden Dr. Christian Ketels, Dünya Bankası’ndan Justin YAP, Malta İhracat ve Ticaret Ajansı’ndan Joe Schembri, Trinidad Tobago Rekabetçilik Merkezi’nden Indera Sagewan-Alli gibi alanında yetkin yabancı uzmanlar katılımcıları bilgilendirdi.
 

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..