Haber Galerisi

GMKA İslam Kalkınma Bankası Heyetini Ağırlıyor

26 Eylül 2013

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Ekonomi Bakanlığı tarafından düzenlenen "İslam Kalkınma Bankası Üye Ülkeler Tecrübe Paylaşım Programı" kapsamında 20 ülkeden üst düzey yöneticiler Balıkesir'de ağırlanıyor. Ankara dışında ilk kez Balıkesir ve Çanakkale'de yapılan toplantıda misafir heyete, bölgenin yatırım imkânları ve deneyimler anlatılıyor, çeşitli alanlarda işbirliği olanakları görüşülüyor.

GMKA, 20 ülkenin yatırım destek ve tanıtım ajanslarından uzman ve yetkililerden oluşan bir heyeti Güney Marmara Bölgesinde misafir ediyor. Heyette aralarında Cezayir, Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Mali, Fas, Mozambik, Nijerya, Pakistan, Katar, Umman, Sudan, Tacikistan, Gambiya, Tunus, Uganda ve Yemen'den temsilciler bulunuyor. Üç gün boyunca Balıkesir ve Çanakkale'de çeşitli toplantılara katılacak heyete, Güney Marmara bölgesi tanıtılacak.

Balıkesir’de GMKA konferans salonunda düzenlenen toplantıya Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdür Yardımcısı Murat Alıcı, İslam Kalkınma Bankası Teknik Destek Programı Yürütücüsü Mohammed Bukhari, GMKA Genel Sekreter Vekili Ekrem Özşen, İl Genel Meclisi Başkanı Ramazan Bahçavan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hüseyin Deniz, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakan Özdamar ve işadamları katıldı.

Türkiye deneyimlerini paylaşıyoruz

Toplantının açılışında konuşan Genel Müdür Yardımcısı Alıcı, Türkiye'nin 2002 yılından bu yana oldukça önemli bir politika uygulaması içinde olduğunu bildirdi. İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerin yatırımlarla ilgili kurumlarının yönetici ve uzmanlarının bu yıl üçüncü kez Türkiye'ye geldiğine dikkat çekerek, "Bu kapsamda biz yatırım ortamını iyileştirme programını Türkiye'de nasıl uyguluyoruz? Özel sektörle nasıl bir diyalog oluşturuyoruz? Tüm bunları detaylarıyla misafirlerimizle paylaşıyoruz. Programımız bugüne kadar oldukça ilgi gördü ve başarılı bulundu. İlk defa bu programı Ankara dışında yapıyoruz. Bu programın diğer önemli bir unsuru da gelen konuklarımızın ülkelerinde uyguladıkları yerel kalkınma politikalarından, bu program kapsamında istifade imkânı bulmamız. Biz de kendilerinin tecrübelerinden faydalanma imkânı bulacağız." dedi.

Toplantıların yerele taşınması yaratıcı bir yaklaşım

Genel Müdür Yardımcısı Alıcı’nın ardından kürsüye gelen İslam Kalkınma Bankası Temsilcisi Mohammed Bukhari, Balıkesir'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirten Bukhari de kendileriyle işbirliği yapan Türkiye'ye teşekkür etti.

Bukhari, “Öncelikle İslam Kalkınma Bankası ile ilişkiler yürüten ve verimli programlar gerçekleştirmesini sağlayan Ekonomi Bakanlığına teşekkür etmek istiyorum.

Bu programın benzerini farklı ülkelerde de yürütüyoruz. Daha önce farklı ülkelerde yapılanlarla birlikte yaklaşık 150 farklı ülkede böyle programlar gerçekleştirildi. Türkiye’de farklı kurumlarla birlikte 10 defa gerçekleştirilen bir program. Buraya tecrübelerini paylaşmak üzere farklı ülkelerden gelen yatırım konularıyla ilgili yönetici ve uzman katılımcılar var. Bu program üye ülkelerin tecrübelerini paylaşmaları için önemli bir platform.

Yerel bazda bu tip bir organizasyonun yapılması ve tecrübe paylaşımı adına yaratıcı ve farklı bir yaklaşım. Uzun bir yol sonunda geldiğimiz bu yerde, bu paylaşım programının düzenlenmesinde bize destek olan Ekonomi Bakanlığını ve Balıkesir Valisine şükranlarımı sunuyor, teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Turhan: “Hayal ve hedefler koymalıyız”

Vali Turhan ise konuşmasında, bilgi paylaşımının önemine değindi. "Ülkelerin kalkınması ve refah seviyesinin yükselmesi, özellikle uluslararası arenada söz sahibi olmanın en büyük etkeni olacaktır." diyen Turhan, "Bu kapsamda bölgesel işbirliği ve bilgi paylaşımı çok önemli. Bu görüşmelerle beraber tanışıklıklar artacak, bununla beraber ekonomi ilişkileri getirecek. Bizler şimdiden sizlerden faydalandık. Sizler de İnşallah bizim tecrübelerimizden faydalanacaksınız. Özellikle Avrupa ve batı toplumlarında kalkınma ajansları, o ülkelerin gelişmesinde önemli bir oynamışlar. Ülkemizde altı yedi yıllık bir süreden beri önemli bir rol oynuyor. Bölgemizin ticaret hacmi, tarım ve hayvancılık potansiyeli, madencilik ve turizm potansiyelini beraber değerlendirmek istiyoruz. Hayal ve hedefler koymalıyız. Hayal etmeliyiz. O hedefin gerçekleşmesinde de gereken plan, proje ve çalışmayı yapmalıyız. Bunu yaptığımızda bölgemizin sadece refahı ve ekonomisi gelişmeyecek, huzur da gelecek." değerlendirmesinde bulundu.

Daha sonra Genel Sekreter Vekili Özşen, heyete bir sunum yaptı. Türkiye'de ilk kalkınma ajansının 2006 yılında Adana ve İzmir'de kurulduğunu belirten Özşen, GMKA'nın ise 2009 yılında kurulduğunu bildirdi. Türkiye'de şu anda 26 kalkınma ajansının farklı bölgelerde hizmet verdiğini belirterek, "Kalkınma ajanslarının en temel görevlerinden birisi, bölgelerindeki değişik aktörlerin işbirliği halinde çalışabilmesi için katalizör görevi görmektir. Ajansımız, İslam Kalkınma Bankası üyesi 20 ülkeden temsilcileri bölgemize davet etti. Bölgemizin yatırım imkânlarını, turizm fırsatlarını ve değişik alanlarda işbirliği olanaklarını göstermeye çalışıyoruz. Bu sayede Balıkesir ve Çanakkale'nin daha zengin bir dünya coğrafyasıyla tanışmasını ve daha doğru işbirliği adımları atılmasını tesis etmeye çalışıyoruz. Söz konusu ülkelerle işbirliği anlaşmaları yapmak istiyoruz. Bu sayede hem bölgemizdeki aktörlerin değişik ülkeleri tanımasını hem de bu ülkelerin Türkiye akıllarına geldiğinde ilk tercihlerinin bölgemiz olmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

Toplantının ardından misafir heyet, Balıkesir Sanayi Odası, Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Lojistik Köy ve Balıkesir OSB’de bulunan iki firmayı gezdi.

Balıkesir’de tamamlanan program Edremit Körfezi’nde ve Çanakkale’de devam edecek.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..