Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından (GMKA), “Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi (PYEII) Hibe Programı” kapsamındaki “Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor” projesinin faaliyet olan Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde kurulan “Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi’nin açılış töreni, Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasını GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek’in gerçekleştirdiği törende, sırasıyla TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, BAÜN Rektörü Prof.Dr.Kerim Özdemir konuşmalarını yaparken GMKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Proje Koordinatörü Emine Aktuğ proje tanıtımını gerçekleştirdi.
İlk olarak konuşan GMKA Genel Sekreter Vekili Dr. Kasım Özek, proje hakkında bilgiler verdi. Özek, “Birçok otoriteye göre Avrupa’nın en büyük rüzgar enerjisi pazarı olan ülkemizin rüzgar enerjisi üretiminin % 30’undan fazlasını tek başına bölgemiz karşılamaktadır. Bölgemizi yakın çevresi ile birlikte düşündüğümüzde, ülkemiz üretiminin yaklaşık üçte ikisinin yapıldığı bir ekonomik alanın merkezinde olan Bölgemiz sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en önde gelen rüzgar enerjisi merkezlerinden biridir.
Bölge’de büyüyen rüzgar enerjisi sektörü ile birlikte rüzgar enerjisi teknolojisi değer zincirinde faaliyet gösteren işletmelerin de sayısı hızla artmakta ve bu işletmelerin de en temel ihtiyaçlarının nitelikli personel olduğu bilinmektedir. İşte bu ihtiyaç gözetilerek hazırlanmış Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulmuş projemiz, Avrupa Birliği (AB) Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında değerlendirilmiş, onaylanmış ve Balıkesir Üniversitemizin de ortaklığıyla uygulanmaya başlanmıştır.
Özellikle işletmelerin acil nitelikli personel ihtiyacının sürdürülebilir ve nitelikli bir şekilde karşılanması amacıyla; Mart 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan projemiz kapsamında, Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde hizmet veren Türkiye’deki ilk “Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi” kurulmuş, 40 kişilik bir dersliğin yanı sıra Rüzgar Enerjisi Laboratuvarı oluşturulmuştur.
Bunun yanı sıra, sektör temsilcilerin değerlendirmeleri ve görüşleri doğrultusunda Rüzgâr Enerjisi Eğitim Müfredatı oluşturulmuş, proje hedef grubu olan 70 yeni mezun işsiz gence üç ay süre ile eğitim programı uygulanmıştır. Ayrıca katılımcılar iki ay boyunca sektörde ihtiyaç duyulan çeşitli sertifika programlarına da katılım sağlamış olup yeni yılla berber iki aylık staj programlarına başlayacaklardır. Bölgenin istihdam piyasasının beklentilerinin karşılanması adına atılan adımlar sonuçlanmak üzere. Projemiz, yakın zamanda oluşturulmasını hedeflediğimiz Güney Marmara Yenilenebilir Enerji Kümesinin rüzgar enerjisi boyutunun nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlayacaktır. Sektörde önümüzdeki 10 sene oyunca en az 2400 nitelikli personel ihtiyacı olacaktır. Proje bu ihtiyacın yerel iş piyasasından karşılanması açısından önemlidir. Nitelikli 70 personel proje ile doğrudan sektöre kazandırılacaktır. Sektörün ihtiyacı olan bu gençlik enerjisi, ilimizde ve bölgemizde yeni yatırımları ve girişimleri de cazip hale getirecektir diye umuyoruz” dedi.
Balıkesir Gıdadan Sonra Rüzgarda da Başkent
Daha sonra konuşan TÜREB Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, Balıkesir’in rüzgar enerjisinde Başkent olduğunu söyledi. Ataseven, “Enerjide dışa bağımlıyız ve kullandığımız enerjinin yüzde 60’a yakınını ithal ediyoruz. Yenilenebilir enerji santrallerinden elde edilen elektrik sayesinde, dışa bağımlı olduğumuz doğalgaz, petrol gibi ürünlerden daha az ithal etmemiz sağlanmaktadır. Güney Marmara Bölgesi ve ülkemiz, rüzgar kaynağı açısından zengin, buna en ufak şüphe yoktur, ancak sahip olduğumuz bu doğal kaynakları değer dönüştürecek nitelikli insan kaynağımızın da sürdürülebilir şekilde yetiştirilmesi gerekmektedir.
Bu açığı kapatmak üzere işbirliği yapan Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Balıkesir Üniversitemiz üç ay süren bir müfredatı, ve bu eğitim merkezini rüzgar enerjisi sektörüne kazandırdılar. Bu çalışmaları hemen bu eğitim merkezinin yanındaki teknokentle beraber de değerlendirmek gerekir. Umuyorum ki, Balıkesir Üniversitesi Teknokenti, başta rüzgar olmak üzere yenilenebilir enerji sektörünün teknoloji geliştirip bunu ihraç ettiği bir yerleşkeye dönüşür. Bu merkezde yetişen gençlerimiz de bu hedefin en önemli unsurları olarak yerlerini alacaklardır.
Enerji sektöründe daha da ileri gidebilmek için kamu-üniversite-sanayi işbirliğini en etkin biçimde sağlamalıyız. Biz TÜREB olarak bu konuda elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Zira bu çalışma sürecinde de proje ekibiyle irtibat halinde olduk. Projenin geniş kitlelere yayılmasına destek verdik” dedi.
Daha sonra konuşan Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Kerim Özdemir’de projeye destek verenlere teşekkür ederek, BAÜN’ün Türkiye’nin rüzgar enerjisi sektörüne önemli eğitim merkezlerinden birisi haline geleceğini söyledi.
Konuşmaların ardından, stajyer alan firma temsilcilerine plaketleri ve programa katılan öğrencilere belgeleri verildi. Ayrıca “Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi.