Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA), AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında, Güney Marmara’nın gıda konusunda rekabet edebilirliğini arttırmak amacıyla başlattığı kümelenme çalışmaları çerçevesinde, 3. Odak Grup toplantısı dün Balıkesir’de “Tarım Makineleri” gündemi ile gerçekleştirildi.
Gerçekleşen toplantıya Güney Marmara Gıda Kümesi Dernek Başkanı Hakan Özdamar, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü M.Ali Aşuk, KOSGEB Müdürü Hüsamettin Çay, Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Savaş ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi (PPKB) Başkanı Osman Erol İnce ile tarım makinası imalatçıları katıldı.
Amacımız firmaları bir araya getirmek
Toplantının açılış konuşmasını yapan Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği Başkanı Hakan Özdamar amaçlarının Balıkesir’deki üreticilere destek vermek olduğunu belirtti. Özdamar şunları söyledi:
“Güney Marmara Kalkınma Ajansı bünyesinde bir gıda kümesi kurulmasına karar verildi. Bu kümenin kuruluş amacı; bakanlıklarımızın verdiği desteklerden firmalarımızın bireysel olarak faydalanamadığı desteklerden, bir araya gelerek, küme oluşturarak faydalanmaları. Bunun ana amacı da hem yerel pazarlarda rekabetçi olabilmemiz, hem de uluslararası pazarlarda bireysel olarak ulaşılamayan, harcanamayan ekonomik değerlerin toplu olarak harcanarak rekabetçilik şansının elde edilmesi. Bu şekilde ülkemizin ekonomisine katma değer oluşturması, bütçe açığının azaltılması. Malum ülkemiz yeni gelişen bir cumhuriyet. O yüzden haddinden fazla büyük firmalarımız yok, KOBİ’lerimiz daha çok. KOBİ’lerimizin bu desteklerden faydalanabilmesi için bakanlıklarımız bu tür projelere destek veriyorlar. Sanayi Bakanlığımız, Ekonomi Bakanlığımız bu tip hibe destek programları düzenlemekte. Bununla ilgili Çanakkale’de, Edremit’te birer toplantı gerçekleştirdik. Şu anda da son toplantımızı yapıyoruz. Bundan sonra da genel kurulumuz olacak ve projemiz devam edecek. Şubat ayında da inşallah URGE Projemizi yapmayı hedefliyoruz. İnşallah Balıkesir’imiz için hayırlı olur.”
5 milyon dolar destek
Proje detayları hakkında bilgiler veren Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi (PPKB) BaşkanI Osman Erol İnce şunları ifade etti:
“Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında geçen yıl politika araçlarının geliştirilmesi konulu hibe programı açıklanmıştı. Biz de bu programa, bölgemizde şu ana kadar uygulanmamış politika aracının, kalkınma aracı olarak benimsenmesi için başvuru yaptık. Türkiye’de şu ana kadar 300 tane kümelenme projesi geçti ve başarılı oldu. Türkiye’yi doyuran bölgede, gıda sektörü dahil olmak üzere, herhangi bir konuda kümelenme projesi uygulanmış değil. O anlamda özellikle tarım makinaları grubu ve gıda sektörüyle ilişkili diğer gruplarımızın kümelenme potansiyeli çok yüksek görünüyor. Kümelenmenin somut şekilde faydası ne olacak? Bu anlamda 5 milyon dolar gibi bir destekten bahsediyoruz. Çok kısa bir süre içerisinde ve hayata geçecek. Bu herhangi bir toplantı değil. Toplantının akabinde bir ay sonra 15-20 tane firma bir araya gelmiş olarak ihracat faaliyetleri için Ekonomi Bakanlığı’ndan 5 milyon dolar destek almış olarak çıkabileceğimiz bir toplantı. O anlamda somut sonuç beklenen bir toplantı.”
Dünya’ya yetecek ürün yelpazesi var
Güney Marmara Gıda Kümesi Koordinatörü Doç. Dr. Elif Savaş kümelenme konusunda şu ana kadar 55 firma ile görüştüklerini belirtti. Savaş şunları kaydetti:
“Yaklaşık iki ay önce gıda kümesi projesine dahil oldum. Bugüne kadar saha çalışmalarına başladık. Bu çalışmalarda amacımız; sektörlerin hem iç hem de dış piyasada temel sorunlarının belirlenmesiydi. Bu belirlemenin ardından acaba bu sorunları nasıl çözebiliriz noktasında hareket etmeyi hedefledik. Hala saha çalışmalarımız sürüyor. Planladığımız 60 firma görüşmesi vardı. Bunların 55’ini tamamladık. Sektör sadece arım makinaları odak grubundan oluşmuyor. Gıda kümesi çok geniş bir kavram. Gıda kümesi ana başlığının altında altı tane ara başlık var. Bunlardan en önemsediğimiz tarım makinaları odak grubu, diğeri ise süt ve süt ürünleri. Çünkü bölgesel bazda gerçekte tarım makinası odak grubunun da sektörün içerisinde yer almasının sebeplerinin birisi süt ve süt ürünleri. Ve donmuş gıda, meyve-sebze sektörü, et sektörü, diğer sektörler arasında. Tabi çok geniş, dünyaya yetecek kadar neredeyse ürün yelpazesine sahip, ama ne yazık ki ihracat koşulları son derece kısıtlı. İç piyasa koşullarında da rekabeti çok yüksek bir sektör. Biz yapmaya çalıştığımız bu çalışmayla, raporlarımızla umarım sizlere destek olmayı başarabiliriz. Çalışmalarımız devam edecek.”
Firma temsilcileriyle tanışmanın ardından başlanan çalışmada, görüş alış-verişi eşliğinde, TABU Solutions Yöneticilerinden Oğuzhan Acar’ın sunumu ile yapılan toplantı sona erdi.