Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın, Avrupa Birliği (AB) Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında hazırladığı “Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor” projesi ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin başvurabildiği proje kapsamında, ilk grupta yer alan öğrencilere yönelik toplam 7 ay sürecek eğitimin ilki olan İzmir Mira Yüksekte Çalışma İple Erişim Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirilecek eğitim hakkında ve eğitim süresince kullanılacak ulaşım ve konaklama hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
Eğitim ve proje süreci hakkında konuşan GMKA uzmanlarından PPKB Birim Başkanı Osman Erol İnce,“Uluslararası rüzgar organizasyonunun (GWO BST - Global Wind Organisation Basic Safety Training) rüzgar türbinlerinde çalışmak için gerekli olan 4 adet eğitim modülü var. Bunun kişisel olarak aldığımızda 650 euro gibi yüklü bir maliyet karşımıza çıkıyor. Bu eğitim proje kapsamında ücretsiz gerçekleşecek. Yüksekte çalışma, elle taşıma, yangın bilinçlendirme ve ilk yardım eğitimleri 5 gün 40 saat bir süre zarfında alınacak. Biz, sizinle bu projede, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip bu konuda bir ekol olmak istiyoruz. Projenin ana amacı sizin istihdam edilmeniz. Proje sayesinde rüzgar enerjisi sektöründe önemli işlere adım atmanızdır” diye konuştu. Eğitimin yanı sıra projenin işleyişi ve ilerleyişi hakkında da bilgilendirmeler yapılan toplantıda, başarının projeye olacak katkısından, ekip çalışmasının öneminden ve sektörün ihtiyaçlarının neler olduğundan bahsedildiği gibi öğrenciler arasından ekip iletişimini sağlamak üzere öğrencilerden bir de temsilci seçildi.
Toplantıya ayrıca GMKA Planlama Birimi Uzmanı Proje Koordinatörü Emine Aktuğ, Proje Koordinatör Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Sabri Bıçakcı ve Proje Eğitim Koordinatörü Doç.Dr. Murat Erhan Balcı da konuşmacı olarak yer aldı.
Daha önce belirlenen eğitimlerin ilki olan ve 3 grup halinde İzmir’de gerçekleştirilecek GWO BST (Global Wind Organisation Basic Safety Training) 8-12 Ağustos tarihlerinde ilk grup tarafından alınmaya başlanacak, toplam 70 öğrencinin sertifikalandırılacağı eğitim, Ağustos ayı içerisinde 3 grup halinde tamamlanacak. 12 Ay sürecek projede, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından % 90 oranında finanse edilen projenin bütçesi 353.880 Avro ve destek miktarı 318.457 Avro olarak kabul edilmişti.