Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Mesleki Eğitimin Desteklenmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklediği Ezine Gıda İhtisas OSB’nin “Ezine Yöresinde Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi” konulu projesinin lansman toplantısı, Ezine Meslek Yüksekokulunda yapıldı.
Toplantıya GMKA Yönetim Kurulu Dönem Başkan Vekili ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna, Ezine Belediye Başkanı Haluk Babaoğlu, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Selçuk Semizoğlu, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erdem, proje ortağı Ezine Meslek Yüksekokulu yönetici ve öğretim üyeleri, projenin iştirakçisi İşkur İl Müdürü Ali Çalışkan ve bölgede tarımsal imalat yapan işadamları katıldı.
Toplantının başlangıcında, Ezine Kaymakamı Ali İkram Tuna projenin gelişimi ve Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kuruluş işlemleri hakkında bilgi verdi. Ardından kürsüye gelen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı Ezine Gıda İhtisas OSB’nin çalışmalarına ve projenin yürütülmesine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. Toplantının sonunda ise Ezine Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Cüneyt Erenoğlu da proje bütçesi, faaliyetleri ve beklenen sonuçları anlatan bir sunum yaptı.
Çevreye Saygılı, Prestijli Bir Üretim Merkezi Olacak
Ezine ilçesi, Çınarköy Mevkiindeki imar planı onaylanan ve alt yapı proje çalışmaları devam eden Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, içerdiği 91 adet sanayi parseli ve sanayiciler ile çalışanların talep ve ihtiyaçlarını karşılayacak teknik altyapı idari ve sosyal tesisler ile çevreye saygılı yeşil modern ve prestijli bir üretim merkezi olarak planlandı.
Çanakkale'nin milli hasılasında en büyük pay sahibi olan tarım ve hayvancılık sektörü, sadece meydana getirdiği gelir ve istihdam ile değil, aynı zamanda gıda arz güvenliği ve toplumların kendi kendine yeterlilik düzeylerine sağladıkları katkı nedeniyle de oldukça stratejik bir önem kazandı. Bu doğrultuda Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesiyle süt ve süt ürünleri başta olmak üzere et balık sebze meyve ve zeytincilik alanlarında oldukça önemli bir potansiyeli bulunan Çanakkale'nin markalaşma süreci yeni ve ileri bir aşamaya taşıması bekleniyor.
Ezine Gıda İhtisas OSB'de 91 Adet İşletme Yer Alacak
Çanakkale ve bölgede yatırımcılar arasında yapılan anket çalışması ve alınan ön talepler doğrultusunda Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kapsamında, peynir üretim tesisleri, pastörize süt üretim tesisleri, konsantre peynir altı suyu üretim tesisleri, süt ürünleri üretim tesisleri, sofralık zeytin üretim tesisleri, ton balığı üretim tesisi, et ürünleri üretim tesisleri sandviç hazır gıda üretim tesisleri, meyve püresi üretim tesisleri, un üretim tesisleri, salça üretim tesisleri, helva, reçel üretim tesisleri olmak üzere, 91 adet işletmenin yer alması planlanıyor. 18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın temellerini attığı 1915 Çanakkale Köprüsü ve İzmir Yolu tünel çalışmaları tamamlandığında pazarlara olan mesafesi kısalacak olan Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin katma değeri daha da artması öngörülüyor.
Vali Orhan Tavlı başkanlığında ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca işbirliği içerisinde yatırım programına uygun ve hızlı bir şekilde çalışmaları sürdürülen Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, "Ezine Yöresinde Süt ve Ürünleri Alanında İş Gücü Niteliğinin Arttırılmasına Yönelik Yenilikçi Mesleki Eğitimlerin Verilmesi" projesiyle de GMKA 2018 Mesleki Eğitimi Geliştirme Mali Destek Programından ayrıca 997.000 TL hibe desteği alacak.