Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), 2017 Yılı Teknik Destek Programı 3. Dönemindeki başarılı bulunan Teknik Destek Projelerinden Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün “Endüstri 4.0 Teknolojileriyle Zenginleştirilmiş Eğitim Ortamları” projesi için imza töreni gerçekleştirdi.
İmza törenlerine Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup YILDIZ, proje koordinatörleri ile GMKA Genel Sekreter Vekili Dr.Kasım ÖZEK ve Program Yönetim Birimi Başkanı Abdullah GÜÇ katılım sağladı. Daha öncede Ajansımızın Teknik Desteğinden yararlanan Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu projesi ile de Balıkesir'de devlet okullarında görevli 30 Bilişim Teknolojileri Öğretmenine "Endüstri 4.0 Teknolojileri Eğitici Eğitimi"nin verilmesini planlıyor.
Teknik Destek Programı ile 5 Bin Kişiye Eğitim Verildi
Toplantıda konuşan Özek, “Ajansımız bu dönem içerisinde 8 adet başarılı projeyi desteklemiş bulunmakta. Projelerin nitelikleri de her geçen zaman artıyor. Bölgesel kalkınmayla ilgili Teknik Destek projelerimiz çok daha kaliteli hale geldi. Kalkınma Ajansı olarak kurulduğumuz o günden bu güne Teknik Destek kapsamında takriben 5 bin kişinin eğitim almasına imkan sağlamışız. Her kurumumuzun kendi vermiş olduğu hizmetle ilgili eksik kalmış olduklarını düşündükleri noktaları gidermeye yönelik destekleri sağlamak gurur verici. Kurumsal kapasiteyi arttırmayı yönelik eğitimlere sürekli ihtiyaç duyuluyor. Biz de bu ihtiyacı kurumlarımızın ihtiyacı doğrultusunda gidermeye çalışıyoruz. Bu projede de çok iyi bir konu belirlenmiş. Bu güzel projeyi de tebrik ediyorum. Hayırlı olmasını diliyorum ” diyerek konuşmasına son verdi.
Projenin hem ülkemize hem ilimize hem de öğretmenlerimize hayırlı olmasını dileyen Yıldız ise, “Malumunuz olduğu üzere Fatih Projesi ile okullarımız artık akıllı tahtalar ile bilişim teknolojileri ile zenginleşti. Bu proje ile de öğretmenler yeni bir eğitici eğitimi alacaklar. Öğretmenlerimiz daha kalifiyeli ve daha nitelikli bir donanıma sahip olacak ve bunu aktaracaklar. Bu destekler için GMKA’ya ve Genel Sekreterimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
Atılan imzaların ardından fotoğraf çekimi ve ardından hayırlı olsun temennileri ile tören sona erdi. Tören sonrasında Özek, misafirler ile Genel Sekreterlik Makamında kısa bir sohbet gerçekleştirdi.
“Endüstri 4.0 Teknolojileriyle Zenginleştirilmiş Eğitim Ortamları” Projesi
Proje doğrultusunda uygulanacak olan eğitim, ilimizde 2017-2018 eğitim öğretim yılında uygulamaya koyulacak. 1 yıl sürecek olan "Endüstri 4.0 Teknolojileriyle Zenginleştirilmiş Eğitim Ortamları" isimli yerel proje temelde endüstri, teknoloji ve insan ögelerini bir araya getirerek üretim, istihdam, tasarım ve işgücü niteliklerinin artırılmasını hedefleyen bir yaklaşım olarak ortaya konuyor. Yüzeysel anlamda teknik gibi görünen bu gelişmeler, eğitimden otomasyona kadar pek çok alanda zorunlu değişimleri de beraberinde getirmektedir. Eğitimde teknoloji uygulamaları günümüzde; e-öğrenme, kitlesel açık çevrimiçi dersler, mobil öğrenme gibi modellere evrilerek çeşitlenmekte, 4.sanayi devriminin getirdiği hızlı ve zorunlu değişimle yaygınlaşmaktadır. Bilgi teknolojilerinde yaşanan bu devrim, eğitim kurumlarımız açısından da fırsata dönüşmektedir. Eğitime teknolojik altyapı yönüyle çok büyük yatırımlar yapılıyor olmasına ve dijital devrim altyapı anlamında yakalanmaya çalışıyor olmasına rağmen eğitim kurumlarının geleneksel yapıları ve değişime karşı gösterdikleri direnç hala varlığını sürdürmektedir. Bununla birlikte öğretmenlerin mesleki yetkinliklerinin değişen koşullar doğrultusunda güncellenmesi gerekmekte; dijitalleşme, altyapının ötesinde eğitim anlamında da maliyet gerektirmektedir.
30 Öğretmen 5 Gün Eğitim Alacak
TÜSİAD ve SIEMENS, Endüstri 4.0'ı oluşturan ve gelecek yüzyıla yön verecek kavramları 3D Tasarım, Elektronik Tasarım, Robotik, Akıllı Sistemler ve Mobil Platformlar olarak tanımlanmaktadır. Proje ile düzenlenecek eğitimin içeriğini oluşturan bu kavramlar, günlük 7 saat olmak üzere 5 günlük eğitim sürecinde 30 Bilişim Teknolojileri Öğretmenimize aktarılacaktır. Öğretmenlerin alanlarındaki literatürü takip etmesini, bu yönde mesleki eğitim faaliyetleri ile becerilerini geliştirmesini öngören MEB kalite çerçevesi doğrultusunda seyreden projemiz atölye çalışmalarını hedef almaktadır. Atölye çalışmaları; 3D Tasarım, Kodlama, Elektronik Tasarım, Robotik, Disiplinler Arası Öğrenme ve Proje Uygulama Örnekleri başlıklarında gerçekleştirilecektir.
İl genelinde toplamda 192 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni kadrolu olarak görev yapmaktadır. Bilişim teknolojileri rehber öğretmenleri, 15 saat zorunlu ders yükümlülüğünü tamamlamanın yanında tam zamanlı olarak görevlendirildikleri okullarda bulunmakta, FATİH Projesi bileşenlerinin okullarında kullanılmasına rehberlik etmekte, bu donanımların bakımını yapmakta, gerekli olması halinde diğer branş öğretmenlerine yönelik eğitim çalışmaları düzenlemektedirler. Projemizin hedef grubunda yer alan bilişim teknolojileri öğretmenleri her iki grubu da kapsamaktadır. Proje ile il genelindeki bilişim teknolojileri öğretmenlerinin %15.63'ünün (30 kişi) eğitilmesi planlanmaktadır.
Yüksek lisans veya doktora yapmış ya da yapıyor olmak FATİH Projesi kapsamında düzenlenen hizmet içi eğitimlere ya da farklı kurumlarca düzenlenen seminer, eğitim, çalıştay vb. faaliyetlere katılmış olmak Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ya da Bilişim Teknolojileri Rehber Öğretmeni olarak alanında en az 3 yıldır çalışıyor olmak , Alanında akademik çalışmalarda yer almış olmak , Alanına yönelik akademik yayın üretmiş olmak ve Alanında düzenlenen bilişim, teknoloji ve iletişim fuarlarına katılmış olmak tercih sebebi olacaktır.