Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen dış ticaret seminerinde konuşan Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, Balıkesir’in dış ticaret hacminin istenilen seviyelerde olmadığını söyledi. Gündoğan, “Özellikle bu şekilde yürüteceğimiz seminer ve eğitim çalışmalarıyla sürdürülebilir şekilde ihracat artışı sağlamaya çalışacağız” dedi.
Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ’nın ev sahipliğinde ve Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi (İGEME) tarafından gerçekleştirilen “ABD Pazarına Giriş ve İhracatta Devlet Yardımları” konulu seminer dün GMKA Konferans Salonunda yapıldı. Seminere GMKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula ile Balya Kaymakamı Bekir Abacı’nın yanı sıra birçok işadamı ve dış ticaret profesyoneli katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Balıkesir’in ve bölgenin dış ticaret rakamlarından örnekler vererek, “Balıkesir’de dış ticaret hacminin istenilen seviyelerde olmadığını” söyledi.
Mustafa Gündoğan, “Türkiye genelinde KOBİ’lerin %43’ü ihracat yaparken, Balıkesir’deki KOBİ’lerin ise sadece %11’i ihracat yapmaktadır. Bu oran Denizli’deki KOBİ’ler için %41, Aydın’dakiler için % 29, Manisa’dakiler için % 24 ve Antalya’daki KOBİ’ler için ise %23 olarak gerçekleşmiştir. Görüldüğü gibi Balıkesir’deki KOBİ’lerde ihracat yapanların oranı ekonomik yapısının benzerlik gösterdiği illere kıyasla dikkat çekici ölçüde düşüktür” diye konuştu.
Balıkesir’in ihracat rakamlarının düşük olmasının birçok farklı sebebi olduğunu söyleyen Genel Sekreter Gündoğan, en önemli sebebin ise, dış ticarette devlet desteklerinin bilinmemesi ve dış pazarları tanıma, dış pazar koşulları, tüketici tercihleri, üretilen ürünlerin tanıtımı ve pazarlanması konularında etkin bir bilgi birikimine sahip olunmaması olduğunu, bunu da dün düzenledikleri ve gelecekte düzenleyecekleri eğitim çalışmalarıyla aşmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Genel Sekreter Gündoğan’ın konuşmasının ardından İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Uzmanlarından Ebru GÜLSOY, İGEME’nin Ülke Masalarını hakkında katılımcılara bilgiler verdikten sonra “ABD Pazarına Giriş: Fırsat ve Riskler” başlıklı sunumunu yaptı. Daha sonra seminere konuk konuşması olarak katılan CORNER Mermer ve Makine Firmasının Sahibi Emrah Şenel “İş Dünyası Gözüyle ABD Mermer ve Doğal Taş Pazarı” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Şenel’in ardından ise yine İGEME Uzmanı Banu Bektaş katılımcılara, “İhracatta Devlet Yardımları” sunumunu yaptı. Seminer katılımcıların sunumlarla ilgili sorularıyla tamamlandı.