Güney Marmara Bölgesini tanımak istiyorum.

Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan Güney Marmara Bölgesi’nin kuzeyi sanayi, güneybatısı turizm, güneydoğusu ise madencilik ile öne çıkarken Bölge genelinde tarım ve tarıma dayalı sanayi önem arz etmektedir.

Güney Marmara Bölgesi önemli tarihi, turistik ve kültürel değerlere sahiptir. Homeros’un İlyada ve Odisseia’sına göre Truva Savaşı, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde iki ilin arasında bulunan ve mitolojik çağda İda Dağı olarak adlandırılan Kaz Dağları’nın zirvesinden yönetilmiştir. Bölgede Çanakkale’de başlayan şehir kültürü, günümüzden 4.000 yıl önce Balıkesir’de kurulan Adramytteion, Antandros, Kyzikos, Daskyleion gibi antik şehirlerle birlikte devam etmiştir. Bölge 11. yüzyılda Türk egemenliğine girmiştir. Selçuklularla birlikte başlayan bu egemenlik iki ile de hâkim olan Karesi Beyliği yoluyla devam etmiş, 14. yüzyıl ortalarında ise Osmanlı egemenliği başlamıştır.

Çanakkale Muharebeleri ise Bölgenin ortak tarihinde önemli yer tutmaktadır. 1915’te Boğaz’ı geçmek isteyen İtilaf devletlerine karşı mücadelede, Balıkesir en çok asker yollayan 2. şehir olmuştur. Bölgenin değerleri arasında 1915-1922 döneminin önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Kurtuluş Savaşı’nın ilk cephesi Ayvalık’ta kurulmuş, Balıkesir Kongreleri sonucunda Kuva-yi Milliye oluşmuştur.

Türkiye’nin sahip olduğu 2 boğazdan biri olan Çanakkale Boğazı’nı barındıran Bölgenin, Asya ve Avrupa kıtalarında toprağı bulunmaktadır. Ege Denizi’nde bulunan Gökçeada ve Bozcaada ile Ayvalık Adalarının yanı sıra Marmara Denizi’nde yer alan Marmara, Avşa, Paşalimanı ve Ekinlik Adaları Bölgededir. Farklı iklim özelliklerini bir araya getiren Bölgenin güneydoğu kısımlarında karasal iklim etkin olurken, kuzeyde kıyıya yakın kesimlerde daha ılıman bir iklim özelliği görülmektedir. Edremit Körfezi ve Ege Adaları’nda Akdeniz iklimi etkindir.

Bölge kıyı turizmi, tarih ve kültür turizmi, termal turizm ve eko-turizm bakımından pek çok potansiyeli barındırmaktadır. Bölgenin Ege Denizi ve Marmara Denizi kıyılarında sahip olduğu uzun sahil şeridi, doğal kumsalları ile mavi bayraklı plajları, birçok endemik türe ev sahipliği yapan ekosistemi, doğal ve tarih milli parkları,  tarihi ve kültürel değerleri ile mitolojik turizm potansiyelinin kaynağını oluşturmaktadır.

Trakya’yı Anadolu’ya bağlayan Avrasya Ulaştırma Bağlantılarının ve Ekonomik İşbirliği Ulaşım Ağının, Karadeniz ile Ege Denizi’ni bağlayan uluslararası deniz yollarının, Marmara Bölgesi’ni Ege ve İç Anadolu Bölgelerine bağlayan kara, demir ve hava yollarının geçtiği Güney Marmara Bölgesi, önemli turizm, ticaret ve sanayi merkezlerini de birbirine bağlamaktadır. Bölgenin İstanbul, Bursa ve İzmir gibi büyük sanayi merkezlerine yakınlığı, gelişen lojistik imkânları, gelişme potansiyelleri ile aşırı büyüyen sanayi merkezlerine alternatif oluşturmaktadır. Gebze-Orhangazi-İzmir ve Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyolu projeleri gibi büyük ölçekli kamu yatırımları ile Bölgenin lojistik sektöründe önemi artmaktadır. 

Bölgenin, Marmara ve Ege Denizinin kesiştiği bir noktada olması, Çanakkale Boğazı ve gelişmekte olan limanlara sahip olması Bölgede deniz taşımacılığının ve buna bağlı sektörel gelişmenin önemini artırmaktadır.  Bölgede dört adet sivil havaalanı bulunmaktadır. Özellikle turizmin artış gösterdiği yaz döneminde Bölgede havacılık faaliyetlerinin artıyor olması ve böyle bir altyapının mevcut olması Bölge açısından oldukça önemlidir.

Bölgenin ekonomisinde ön plana çıkan sektörler tarım ve hayvancılık, tarıma dayalı sanayi, turizm ve madenciliktir. Önemi son dönemlerde daha iyi anlaşılan yenilenebilir enerji sektörü açısından Bölge yüksek potansiyele sahiptir. Tarım ve hayvancılık Bölge geneline yayılmış iken, sanayi Bölgenin kuzeyinde yer alan Bandırma-Biga çevresinde gelişmiştir. Edremit Körfezi turizm ile ön plana çıkarken, iç kesimlerde madencilik ve ormancılık önemli geçim kaynaklarındandır.

Bölgede tarımsal üretimde ayçiçeği, çeltik, silajlık mısır, salçalık biber, salçalık domates, nektarin, şeftali, badem, zeytin ve zeytinyağı ön plana çıkarken, hayvansal üretimde beyaz ve kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri önde gelmektedir. Bölge sanayisi organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi siteleri temelli gelişim göstermekte olup; gıda sanayi, tarım makinaları, madencilik, orman ve ağaç ürünleri, çimento ile demirçelik öne çıkan sektörlerdir. Marmara ve Ege Denizi’ne kıyısı bulunan Bölge, su ürünleri açısından da önemli potansiyele sahiptir.

Bölge, maden rezervleri ve çeşitliliği bakımından zengindir. Bor, mermer, kaolin,  bentonit, halloysit, manyezit, kil, perlit, talk, vollastonit, altın, gümüş, bakır, çinko, antimon,  manganez, demir, krom, civa, zeolit ve linyit Bölgenin önemli yeraltı kaynaklarındandır.

Güney Marmara Bölgesi çevre dostu yenilenebilir enerji kaynakları bakımından avantajlı durumdadır. Bölge rüzgar, jeotermal kaynaklar ve biyogaza dönüştürülebilecek biyokütle miktarı açısından zengindir. Yenilenebilir enerji sektöründe kullanılan makine ve ekipman üretimi Bölgede yaygınlaşmaktadır. 

Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan Balıkesir ve Çanakkale illeri hakkında daha fazla bilgi almak için illerimizin Ajansımız tarafından hazırlanan www.investinbalikesir.com ve www.investincanakkale.com web adreslerini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..