Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir’in lokasyon bazlı avantajının geleceği temin etmede çok önemli olduğunu söylerken; lokasyon ve lojistiğin yeni fırsatları da beraberinde getirdiğini de söyledi.
Yazıcı’nın açıklamaları şu şekilde: İstanbul, Bursa ve İzmir lokasyonunda önemli bir kavşak konumundaki Balıkesir’in bu konumu tren, hava ve deniz yolu imkanlarıyla günden güne güçleniyor. Yatırımlar açısından her geçen gün cazibesini artıran kent, coğrafi konumu itibariyle birçok pazara ulaşım kolaylığı sağlıyor. Böylece yatırımcılar için uygun kuruluş yeri avantajı sağlıyor. Böylece yatırımcılar için uygun kuruluş yeri avantajı sunuyor. Bölge, hammadde kaynakları bakımından zengin olmasının yanı sıra hammaddeye erişimde de avantaj sunuyor.
Bölgedeki iş gücü varlığı ihtiyaç duyulacak istihdamı karşılayacak potansiyele sahip. Uygun iklim koşulları, verimli topraklar ve sulama imkanlarının varlığıyla bölge, tarım ve hayvansal ürünlerin üretim deposu olmasının yanında tarıma dayalı sanayiinin gelişmesine de açık.
Ayrıca Bandırma ilçesi, özellikle deniz yoluyla İstanbul’a yakınlığı ve Bandırma Limanı’nın lojistik önemi dolayısıyla sanayi yatırımlarının yeni cazibe merkezi konumunda. İlin sanayisi özellikle tarım ve hayvancılık ürünleriyle doğal kaynakların işlenmesine yönelik bir gelişme eksenine sahip.
Gelişmişlikte 22’inci Olduk
Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması araştırmasında 22’nci sırada yer alan Balıkesir, konumu itibariyle üç iklim kuşağının etkisi altında. Bu durum Balıkesir’in tarım ürünleri açısından çeşitlilik göstermesinde önemli bir etken. İl tarımında ve ekonomisinde önemli bir yeri olan zeytin üretimi de Edremit Körfezi, Çanakkale ve İzmir il sınırlarına kadar olan bölgeyi kapsayan alanda yapılıyor.
Türkiye’de yaklaşık 170 milyon zeytin ağacı var. Bunların 11.5 milyonu kentte yer alıyor. Hayvan varlığı ve hayvansal üretim açısından ise 526 bin 644 adet büyükbaş hayvan varlığıyla Türkiye’de dördüncü sırada yer alan Balıkesir, yaklaşık 1.3 milyon adet küçükbaş hayvan varlığıyla da 12’nci sırada yer alıyor.
747 bin 842 ton süt üretimiyle Türkiye’de üçüncü sırada yer alan kentte, irili ufaklı 45 bin 700 adet hayvan çiftliğinin yanı sıra 138 adet mandıra ve 730 adet süt toplama merkezi bulunuyor. Stratejimiz; “Tarım Başkenti Balıkesir” sloganıyla kenti bulunduğu noktadan daha ileriye taşımakla birlikte sürdürülebilir gıda, tarım ve hayvancılık hedefini de içeriyor.
Turizmde Söz Sahibiyiz
Balıkesir’in 2012 yılı itibariyle büyükşehir statüsü kazanması da sıçrama noktası olma bakımından önemli. Bu ayrıntı kentin turizm yatırımlarına da olumlu yansıyor. Tarih, kültür ve doğal güzellikleri bir arada barındıran il, bu özelliklerini bugüne kadar devam ettirebilen ender turizm merkezlerinden birisi konumunda. Son zamanlarda turizmin öneminin artmasıyla bu alanda tanıtım ve yatırımlara yönelen ilimiz, turizmde söz sahibi olmaya başladı. Turizme yönelik gelişmeyi rakamlarda da görmek mümkün. 2014 verilerine göre Balıkesir’de belediye belgeli konaklama tesislerine gelen yaklaşık 1.2 milyon kişi var. Söz konusu rakam ile ilimiz yurt genelinde beşinci sırada yer aldı. Ayrıca turizm işletme belgeli konaklama tesislerine gelen 517 bin 400 kişi ile de kent 10’uncu sırada yer aldı.
Yenilenebilir enerji alanında da Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yer alan Balıkesir’de yurt genelindeki rüzgar enerjisi üretiminin yüzde 30’u gerçekleştiriliyor. Kurulu gücü, 829.7 megavatı bulan RES’ler sayesinde bu alanda Balıkesir birinci sırada yer alıyor. Aynı zamanda biyogaz kapasitesi bakımından da yüksek potansiyele sahip illerin başında geliyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) “İhracat ve Yenilikçilik Mali Destek Programı” kapsamında desteklediği yerli teknolojiyle geliştirilen bir biyogaz tesisi bulunuyor. Bu tesislerin sayısı zamanla daha da artacak.
GMKA ve Balıkesir Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Alanında Önemli Bir Projeye İmza Attı
Balıkesir, ayrıca bin 430 saat güneşlenme süresiyle de güneş enerjisinde öne çıkıyor. Balıkesir, bu alanda küresel ölçekte liderliği elinde bulunduran Almanya’dan yaklaşık 1.6 kat daha fazla güneşlenme süresine sahip. Kentte yenilenebilir enerji sektöründe uzmanlaşan firmaların sayısı hızla artıyor. Dolayısıyla ilimiz enerji üretiminin yanı sıra yenilenebilir enerji makine ekipmanı üretimi alanında da kendini hızla geliştiriyor.
Küresel pazarda yenilenebilir enerji teknolojisi satan il olmak istiyoruz. Bu hedef, nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesi, Ar-Ge faaliyetlerinin artırılması ve sektör koordinasyonunun yanı sıra yerli üretim ve yeni yatırımların artırılması ile mümkün olabilecek. Bu kapsamda Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Balıkesir Üniversitesi, yenilenebilir enerji sektörüne yönelik nitelikli personel yetiştirilebilmesi ve Ar-Ge faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için önemli bir projeye imza attı.
Avrupa Birliği Katılım ve Öncesi Mali Yardımı (IPA) kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın koordine ettiği İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı’na yapılan 9.6 milyon Euro bütçeli operasyon projesi tüm değerlendirme süreçlerini başarıyla geçti ve desteklenmeye hak kazandı. Her il niteliklerine uygun alanlarda uzmanlaşmalı.
Balıkesir için ise bu alan yenilenebilir enerji sektörü. Bu bağlamda, üniversitede sektörün ihtiyacı olan nitelikli mühendis ve ara elemanların yetiştirilmesi, akredite laboratuvar ve araştırma imkanının sağlanması önem kazanıyor. Ayrıca çalışmaların yenilenebilir enerji ihtisas OSB çatısı altında hayata geçirilmesi de teknolojik kapasitenin geliştirilmesi açısından önem arz ediyor.