Haber Galerisi

Güney Marmara Gıda Kümesi İkinci Odak Grup Toplantısı Çanakkale’de Yapıldı

24 Kasım 2016

Çanakkale’de, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA), AB Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında, Güney Marmara’nın gıda konusunda rekabet edebilirliğini arttırmak amacıyla başlattığı kümelenme çalışmaları çerçevesinde, 2. Odak grup toplantısı gerçekleştirildi.

Gıda ve gıda ile ilişkili sektörlerden ve ilgili kurumlardan temsilcilerin katıldığı toplantıda, bölgedeki gıda kümelenmesini sağlayabilmek amacıyla dernek kurma çalışmalarını tamamladıklarını belirten Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği Başkanı ve Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Meclis Başkanı Hakan Özdamar, “Balıkesir ve Çanakkale’deki iş adamlarının, ticaret erbaplarının emrine kurulu olarak dernek sistemlerini sunuyoruz. Birlikte çalıştıkları uzman danışmanlık şirketi ile şirket ve firmaları ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerde, derneğimizin ne amaçla kurulduğunu anlatıyoruz. Danışmanlık şirketimiz, bizim ne amaçla kurulduğumuz anlatıyorlar. Şirketlere nasıl yardımda bulunabileceğimizi anlatmaya çalışıyorlar. Tabi derneğimiz bireysel olarak bir yardım yapma şansına sahip değil. Kümelenme, adından da belli. Kümelenerek, bir şeylere birlikte el vererek bir araya getirme çabası içerisindeyiz. Sanayi ve Ekonomi bakanlıklarımızın bu konuda destekleri var. AB’nin bu konuda önemli destekleri var. Biz bu desteklerden ve hibelerden faydalanmayı amaçlıyoruz. Ana amacımız bu. Hem yurt içi hem de yurt dışında ürünlerimizi pazarlamak, daha değişik pazarlara, daha değişik imkanlara sahip olabilmeyi beraberce önümüze çıkabilecek engelleri aşmayı amaçlayan bir dernek yapısına sahibiz. Sanayi ve Ticaret Odalarında aslında ’nace’ kodlu meslek alt grupları var. Bu da bu derneğin yapı taşlarından birini oluşturuyor aslında. Fakat bir takım hukuksal düzenlemelerden dolayı dernek kurma zorunluluğu doğdu bize. O bağlamda da biz dernek oluşumunu oluşturup hazır hale getirdik. İnşallah düzenleyeceğimiz toplantılar ile birbirimizi tanıma ve anlama fırsatları bulacağız. İnşallah çok daha iyi şartlarda firmalarımızı bir üst iki üst rekabet şartlarına taşıyacağız" diye konuştu.

Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve dernek yöneticisi Doç. Dr. Elif Savaş, derneğin kurulmasının ardından Balıkesir’de 35, Çanakkale’de ise 25 firma ile birebir görüşme sağladıklarını belirtti. Sektörde faaliyet gösteren firmaların ihtiyaç analizlerini yapmaya çalıştıklarını ifade eden Savaş, "Gıda sektöründe Balıkesir ve Çanakkale bölgesi Türkiye’yi besleyen bir değer. Ancak bölgemizde faaliyet gösteren firmalarımızın bir çok sorunları var. Ne yazık ki birçok segmentte bu sorunları gündeme getirsekte gerçekçi çözümler üretmekte zayıf kalıyoruz. Bunlarla ilgili AB ülkeleri büyük yol katetti. Onların temelinde, katettikleri yolların aslında temelinde yatan gerçek insanların birlikte bir şeyler yapabilme inancı. Bizde ne yazık ki bu biraz daha zayıf. Buradaki amacımız, bireysel olarak herkes bir değer. Ve bunun herkes tarafından fark edilmesi gerekiyor. Ancak rekabete kadar olan süreçte ne yazık ki devlet kurumları yeterince üzerine düşeni yapamadığı için bizler birlikte olarak ne yapabilirizin sorusunun cevabını arıyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan Çanakkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet ERDEM de “Güney Marmara’nın en önemli özelliği tarım ve gıda üzerine. Biz de üniversite olarak elimizden geldiğince bu konuyu kendimize görev edindik. Bu tarz bir kümelenme de gerçekten dışarıyla rekabet edilebilirliği arttıracaksa biz de üzerimize düşen görevi yapmak için hazırız” diye konuştu.

Bu bölgedeki ilk URGE projesi hayata geçiyor

Son olarak Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi (PPKB) Başkanı Osman Erol İnce, “Bu toplantı görüş alış-verişi yapacağımız, birbirimizi daha iyi tanıyacağımız bir toplantı. İlerleme sürecinden bahsetmek gerekirse de derneğimizin kuruluşu, altmış saha görüşme çalışması ve yurt dışı ziyaretlerimiz gerçekleşti. Böylelikle nasıl bir kümelenme yol haritası olacak, hangi alt gruplar oluşacak, bunların üzerinde bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Herhangi bir alt grup oluştuğunda; süt ve süt ürünleri, meyve sebze ve dondurulmuş gıda, konserve vs. gibi Ekonomi Bakanlığı’nın “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” destek programı ile destek miktarının 5 milyon dolarlık desteğine küme bitmeden başvurup hızlı bir şekilde de sonuçlandırıp buradaki destekten hem kümemizin hem de işletmelerimizin yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz. Umarım beraberce bölgemizde bu URGE’yi yapıp hayata geçireceğiz. Bu zamana kadar 300 kadar Türkiye’de URGE yapıldı. Çanakkale ve Balıkesir bölgesinde hiç yapılmadı. Bu bölgedeki ilk URGE’yi de hayata geçirip diğer sektörlere de bu çalışmanın örnek olmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.

Firma temsilcileriyle tanışmanın ardından başlanan çalışmada, görüş alış-verişi eşliğinde, TABU Solutions Yöneticilerinden Oğuzhan Acar’ın sunumu ile yapılan toplantı sona erdi. Toplantı sonrası Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’na geçen Gıda Kümesi Derneği üyeleri, burada da Yönetim Kurulu Toplantısını gerçekleştirdi.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..