Çanakkale Köprüsü ve otoyolu projesinin güzergahı ve detayları belli oldu. Çanakkale Köprüsü güzergahı Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe-Balıkesir olarak çizildi. Köprü tamamlandığında, Güney Marmara hem İstanbul hem de Avrupa ile mesafeleri kısaltacak.
Çanakkale Köprüsü ve otoyolunun maliyeti 25 milyar doları bulacak. Proje, Çanakkale 1915 Köprüsü’nü de kapsıyor ve yap-işlet-devret modeliyle yapılacak. Başbakan Binali Yıldırım, hedeflerinin 1915 Çanakkale Köprüsünü 2023 yılında bitirmek olduğunu söyledi.
Çanakkale Köprüsü hariç, 324 kilometre olan otoban projesi, 9 milyar 843 milyon liraya mal olacak. “Çevresel etki değerlendirmesi raporu”, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından kabul edilen projeyle ilgili görüş ve öneriler için vatandaşlar İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na müracaat edilebilecek.
6.3 Milyar Metrekarelik Kamulaştırma
Yeni otoyol güzergahının sağında ve solundaki 100’er metrelik alan, koruma bandına alınıp kamulaştırılacak. Askıya çıkan projenin tanıtım dosyasındaki bilgilere göre, 4 milyar 518 milyon metrekarelik tarım alanı, bir milyar 762 milyon metrekarelik ormanlık/çalı/otsu bitki alanı ve 91 milyon metrekarelik mera alanı kamulaştırılacak. Otoyol projesinin geçtiği güzergahlarda gelir artışı sağlayacağı vurgulandı.
1915 Çanakkale Köpsürüne Geri Sayım
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, dün Habertürk gazetesine yaptığı açıklamada ayak açıklığı 2 bin 23 metre olacak Çanakkale 1915 Köprüsü için de ihale duyurusuna bu ay çıkacaklarını belirtti. Arslan, köprünün 5 milyar dolarlık bir proje olduğunu dile getirerek köprü boyunun 3 bin 869 metre olacağını ve çelik asma köprü tipinde yapılacağını belirtti. Köprünün yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını kaydeden Arslan, Korelilerin ve Çinlilerin ilgilendiğini söyledi. Arslan geçtiğimiz ay AA’ya Ocak 2017’de ihale yapılacağını ilk kazmanın 18 Mart 2017’de vurulacağını açıklamıştı. Arslan, projede 31 viyadük, 5 adet tünel, 30 adet köprülü kavşakla 143 alt ve üstgeçit yapacaklarını söyledi.