Haber Galerisi

GMKA Bölge Planı Çalışmalarına Devam Ediyor

04 Nisan 2013

Güney Marmara Kalkınma Ajansı 2014-2023 Bölge Planı çalışmalarına Yenice’de düzenlediği çalıştayla devam etti. Çalıştayda konuşan Genel Sekreter Mustafa GÜNDOĞAN, “2023’te Yenice hayallerinizi bizimle paylaşın” dedi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), yeni bölge planı için çalışmalarına 13. İlçe çalıştayı olan Yenice ilçe çalıştayı ile devam etti. Yenice Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen çalıştayda ilçedeki kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, oda, borsa, siyasi parti temsilcileri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları ve fikir önderleriyle birlikte ilçenin 2023 yılı vizyonu masaya yatırıldı.

Çalıştaya Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ve Ajans Uzmanlarının yanı sıra, Yenice Kaymakamı Dede Musa BAŞTÜRK ve Yenice’de bulunan daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, birlikler ve muhtarlardan oluşan bir grup katıldı.

Açılış konuşmasında Ajans Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan Yenice ilçemizin tarım ve hayvancılık konusunda öne çıktığını ama bundan sonra farklı alanlarda gelişmelerin olması gerektiğini belirtti. Ajansın bölge planını ajans merkezinde hazırlamadığını ve ilçeleri dolaşarak ilçeleri en iyi bilen ilçe halkından alınacak verilerle hazırlamaya çalıştığını söyledi. Ajansın bu plan ile hem bölgenin geleceğini hem de gelecek yıllarda verilecek destekleri planladığını söyledi. Yenice’nin özel ihtimam gösterilmesi gereken ilçelerden olduğunu belirterek Ajansın bölge içi kalkınmışlık farklarını azaltmak gibi bir hedefinin de olduğunu belirtti. Yenice’nin doğal güzelliklerinin insanın ömrünü uzatacak vasıfta olduğunu ve bu fırsattan herkesin faydalanmasını sağlamak istediklerini belirtti. Bunundan bu doğal güzellikleri turizme açmaktan geçtiğini belirtti.

GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan’dan sonra kürsüye Yenice Kaymakamı Dede Musa BAŞTÜRK geldi. Kaymakam BAŞTÜRK, konuşmasında şunları söyledi: Geniş katılımdan dolayı katılımcılara ve çalıştayı düzenleyen GMKA ya teşekkür ederim. Kalkınma ajansı bölge içinde gelişmişlik farklarını azaltmak için büyük çaba sarf ediyor. Bölge planını yerelin görüşünü alarak hazırlayacak olması da daha gerçekçi bir plan olacağını göstermektedir. Bölgemiz gıdaya dayalı sanayiye lojistik sağlayacak bir bölge olarak öne çıkmaktadır ve ilçenin de bu kapsamda ele alınması gerekir. İlçenin kendini tanıtması için bu fırsatın toplantı ile ele geçtiğini belirterek Ajansın desteklerinden faydalanmak için sorunlarımızı en iyi şekilde belirtmemiz gerekli dedi. Bu programın önemini kavrayarak buraya katıldığınız için sizlere de teşekkürlerimi sunuyorum dedi.

Çalıştayda katılımcılar tarafından dile getirilen bazı görüşler ise şöyle sıralandı; İlçemizde sebze üretimi fazla ama işleyecek yeterli sanayi olmadığından üretici karını komisyonculara kaptırmaktadır. İlçeye tarıma dayalı sanayi yatırımları yapılmalıdır.

Bölgede hayvancılık ön plandadır ve hayvan atıkları değerlendirilemediğinden kirlilik oluşturmaktadır. Bu atıkların toplanarak enerji üretiminde ya da doğal gübre üretiminde kullanılması sağlanmalıdır. Ayrıca bölgede yem fabrikası olmadığından yem girdileri çiftçiye çok büyük yük getirmektedir. Özellikle kooperatif ve birlikler birleşerek bir yem fabrikası kurulabilir.

Köylerimizde kullanılmayan atıl durumda olan okullar mevcut. Bu okullar sosyal yaşam merkezleri haline getirilerek göç önlenebilir ve köylünün daha iyi eğitim alması sağlanabilir.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..