2018 Yılı Proje Teklif Çağrısı kapsamında Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından 11 Ocak tarihinde ilan edilen “2018 Yılı Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” başvuruları 6 Nisan 2018 tarihi itibariyle sona erdi.
Daha önceki yıllarda toplamda 11 Mali Destek Programı uygulayan GMKA, Mali Destek Programlarında 305 projenin desteklenmesini sağlamış ve diğer Teknik Destek ve Doğrudan Faaliyet Desteği diye tanımlanan destek programları ile yaklaşık 500 projenin yürütülmesinde 50 milyon TL kaynak kullandırmıştır. Proje sahiplerinin kendi eş finansmanları da dikkate alındığında toplam 110 milyon TL kaynağın bölgede harekete geçirilmesine katkıda bulunmuştur. Mesleki eğitimde kalitenin yenilikçi model ve yöntemler kullanımıyla artırılması, iş dünyası ile meslek eğitimi veren kurumlar arasında işbirliğinin artırılması ve mesleki eğitime erişimde güçlük çeken kesimlerin mesleki eğitime erişiminin sağlanması önceliklerini içeren ve tek seferde ilan edilen en yüksek bütçeli Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında toplamda 79 adet proje başvurusu gerçekleşmiştir.
Bölgesel açıdan mesleki ve teknik eğitim alanında gelişime açık ve yüksek potansiyeli değerlendirmek amacıyla çıkılan Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı ile sahip olunan potansiyelin değerlendirilerek sektöre kazandırılması ile bölgesel katma değerin artırılmasına katkı sağlanacağı düşünülmektedir. Bölgemizdeki işletmelerin üretimlerinin artması, pazar payımızın büyümesi, ürünlerimizin aranan ürün olması, rekabet gücümüzün artması insan kaynaklarımızın yüksek niteliğine bağlı olup, katma değeri yüksek, Ar-Ge ve tasarım içeren, teknolojik vasıfları olan ürün geliştirilmesi ve üretilmesi ancak donanımlı beşeri kaynaklarımızla mümkün olabileceği düşüncesiyle program gerçekleştirilmiştir.
Teslim alınan proje başvurularının değerlendirme aşamalarına geçilerek, başvuruların idari kontrollerinin yapılmasının ardından teknik ve mali değerlendirmeler sonrasında Haziran ayı içerisinde değerlendirme sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması ön görülmektedir.