Haber Galerisi

“Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor Projesi” Hayata Geçiyor

22 Haziran 2016

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)’nın, Avrupa Birliği (AB) Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi Programı kapsamında hazırladığı “Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor Projesi”, GMKA’da yapılan katılım toplantısı ile başladı.

Açılış konuşmalarını GMKA uzmanları Proje Koordinatörü Yakup Selman ve PPKB (Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi) Başkanı Osman Erol İnce yaptı. Konuşmada, katılımcılara Türkiye’de lider konumda bulunan Güney Marmara Bölgesindeki rüzgâr enerji sektörünün personel ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan projeyle, teknik eğitimler düzenlenmesi ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen sertifikalı eğitimler ve işbaşı eğitim programları düzenlenmesi ile ilgili genel bilgiler verildi. Ayrıca Erol İnce,”7 ay sürecek bu projenin her aşamasında elimizden geleni yapacağız. Mevcut insan kaynağını bu projeye adapte etmeliyiz ve yenilenebilir enerji alanında gerçekleşecek genç istihdam ile GMKA’nın bu sektörde bir ekol olmasını istiyoruz” diye konuştu. Toplantıya ayrıca konuşmacı olarak Proje Ekibi Doç.Dr. Murat Erhan Balcı, Yrd.Doç.Dr. Sabri Bıçakcı, Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş, Yrd.Doç.Dr. Ersin Akyüz ve Arş.Gör. Melike Sultan Karasu Aşnaz katıldı.

Toplantıda katılımcılara, Danimarka, İspanya, Almanya gibi şehirlerde çok yüksek meblağlara alınan bu staj eğitiminin GMKA desteği ile Türkiye’de bir ilk olduğu, yenilenebilir enerji sektörünün sürekli ve hızlı bir büyüme içerisinde olduğu ve bu büyüme hızı ile de nitelikli eleman açığının olduğundan bahsedildi. Program sonunda nitelikli bir istihdam sayısınına ulaşılabileceği ve isterlerse katılımcıların kendi işlerini kurabileceklerine değinildi. Konuşmacılar ile katılımcılar arasında soru-cevap şeklinde devam edilen toplantıda proje takvimi, eğitim planı, katılımcı şartları, program içeriği ve staj performansının istihdama doğrudan etki edeceği gibi konular konuşuldu.

Belirli bir takvim dahilinde programda alınacak eğitimler; GWO BST (Global Wind Organisation Basic Safety Training), Mühendis Yetkilendirme Eğitimi, Kompozit İmalat ve Onarım Eğitimi, Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Belgesi Eğitimi, Rüzgar Enerjisi Programı Müfredatının Uygulanması Eğitimi ve Stajlardan oluşan bir programdan oluşuyor. Program faaliyetleri ise; Proje Koordinatör Yard. İstihdamı, Rüzgar Enerji Eğitimi Müfredatı Oluşturma, Eğitim Merkezi İhtiyaçlarının Temin Edilmesi, Adayların Başvurusu ve Seçimi, Dış Kaynaklarda Sağlanacak Eğitimlerin Verilmesi, Uygulamalı Eğitimler ve Deney Malzemelerinin Yapımı, Eşleştirme Faaliyetleri, Staj-İstihdam ve Girişimcilik Eğitiminden oluşuyor.

12 Ay sürecek projede, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından % 90 oranında finanse edilen projenin bütçesi 353.880 Avro ve destek miktarı 318.457 Avro olarak kabul edilmişti. Sadece Balıkesir Üniversiteli öğrencilerin başvurabildiği Proje kapsamındaki eğitimlere, Balıkesir Üniversitesi’nin Elektrik – Elektronik, Endüstri ve Makine Mühendisliği ile Balıkesir Üniversitesi  Meslek Yüksek Okulu’nun Elektrik, Elektronik Teknolojisi, Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi ile Elektronik Haberleşme Teknolojisi programlarından yeni mezunlar ve mezun olabilecek son sınıf öğrencileri katılıyor.

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..