Dalış turizminde ülkemizi daha da ön sıralara taşıyacak, Çanakkale'nin yeni turizm destinasyonu “1. Dünya Savaşı temalı Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı” dalışa açıldı.
Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda yüzyıllar önce batmış savaş gemileri, yerli ve yabancı dalış severleri ağırlamak üzere turizme kazandırıldı. Gelibolu Sualtı Parkı içerisinde bulunan 14 savaş batığı arasında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın 1,5 milyon TL’lik destek sağladığı İngiliz Kraliyet Zırhlısı 'HMS Majestic Batığı’ da yer alıyor.
Seddülbahir Kalesinde gerçekleştirilen “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı” açılış programına; Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan ve Jülide İskenderoğlu, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Sualtı Sporları Federasyon Başkanı Prof. Dr. Şahin Özen, ilgili kurumların yöneticileri, turizmciler, gaziler, protokol üyeleri ile davetliler katıldı.
Seddülbahir Kalesi'nde düzenlenen törende konuşan Nadir Alpaslan, 106 yıl önce bu topraklarda büyük bir destan yazıldığını belirtti.
Türk milletinin bağımsızlığına, vatanına olan bağlılığını ve bunun için her türlü fedakârlığı yapacağını hatta canından vazgeçeceğine bu topraklarda şahit olunduğunu anlatan Alpaslan, şöyle konuştu: "Burada yaptığımız büyük mücadele ile büyük Türkiye'yi kurduk. Bizim, bu önemli olayların yaşandığı topraklara gerekli değerin verilmesi gerekli çalışmaların yapılması konusunda üzerimize büyük bir sorumluluk düşmekte. Çanakkale'nin bu konudaki potansiyeli çok yüksek olduğu için bunun dünyada tanıtılması ve pazarlanması da son derece önemli. Biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak yeni bir ürünü ortaya koyarak su altı dalış merkezini açmış oluyoruz. Dolayısıyla Çanakkale tarih açısından, kültür açısından, dalış turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip. Kış turizmi açısından da önemli ürünleri barındırıyor."
Park’ın dalış turizmine açılması ile birlikte Çanakkale, sportif amaçlı dalış turizminde ulusal ve uluslararası turizm endüstrisinin odağı halini alacak. Turistlerin Türkiye’nin tarihi ile kültür başkenti konumundaki Çanakkale'yi suyun altından izleme olanağı bulacağı proje ile bölgedeki alternatif turizm olanakları güçlendirilmiş ve bu olanaklardan elde edilecek katma değer artırılmış olacaktır.