Balıkesir Valiliği öncülüğünde ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) koordinasyonluğunda kamu ve özel kesim kuruluşları, üniversiteler ile sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı 11’inci Kalkınma Planı ‘Geleceği Birlikte Planlayalım’ Balıkesir İl Toplantısı gerçekleştirildi.
Balıkesir’de gerçekleştirilen toplantıya, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç ile kaymakamlar, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 11’inci Kalkınma Planı için kalkınma bakanlığının toplumun tüm kesimlerin görüşlerinin alındığı toplantıda Balıkesir’in önümüzdeki yakın dönem planları ele alındı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, sunulacak önerilerin, planın hazırlanmasına dikkate alınacağını umduğunu söyledi.
Vali Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Öncelikle Afrin’de devam eden harekatımız için ordumuza muvaffakiyetler diliyorum. Bugün Kalkınma Bakanlığımızın 11’inci Kalkınma Planı hazırlıkları için ilimize verilen görevi, aynı zamanda da ilimizin bu plana sunacağı katkıyı oluşturmak adına buradayız. İnanıyorum ki Balıkesir kendi üzerine aldığı sorumlulukları kendi vizyonunu kalkınma planına da bir şekilde yansıtacaktır. Bizim buradan sunacağımız öneriler kalkınma planımızın hazırlık aşamasında mutlak suretle dikkate alınacaktır diye düşünüyorum.”
“Uluslararası Rekabet Gücünün Artırılması Hedefleniyor”
11’inci Kalkınma Planında ülkemizin bilgi toplumuna dönüşmesi, uluslararası rekabet gücünün artırılması, kurumsallaşmanın sağlanmasıyla birlikte milli gelirin artırılması aynı zamanda da yaratılan hasılanın toplum kesimleri arasında dengeli dağıtımının gelir dağılımının adil bir şekilde olmasının sağlanmasının hedeflendiğini aktaran Yazıcı; “Hepinizin malumu 1960 yılında kurulan Devlet Planlama Teşkilatı ülkemizin beşer yıllık kalkınma planlarını hazırlayarak kalkınmamızı özellikle sınai ve sanayileşmemizi sağlama adına o planlara uygun olarak Türkiye Cumhuriyeti bu günlere geldi. Şimdi de Devlet Planlama Teşkilatı bildiğiniz üzere kapatıldı, Kalkınma Bakanlığımız bu görevi yürütüyor. Bunu da farklı bir konseptte olmak koşuluyla tamamen aynı kapsamda değil kalkınma ajansları marifetiyle ülkenin değişik bölgelerinde kurulan kalkınma ajanslarıyla bölgesel anlamda şehirlerin, bölgelerin önceliklerini, gidecekleri yolu, vizyonlarını misyonlarını, gelecekle ilgili bölgenin neler yapabileceğini kalkınma ajansları marifetiyle bu yol haritalarını çizmeye gayret ediyor. Hepimiz bu sürecin içindeyiz. Zaman zaman kalkınma ajansımızın toplantılarında, programlarında ya da kalkınma ajansları marifetiyle özel sektör ve kamuya dağıtılan teşviklerle, kredilerle, çeşitli sektörlerde yolumuza devam ediyoruz. Şimdi 11’inci Kalkınma Planında Başbakanımızın da belirttiği üzere bu planda ülkemizin bilgi toplumuna dönüşmesi, uluslararası rekabet gücünün artırılması, kurumsallaşmanın sağlanmasıyla birlikte milli gelirin artırılması aynı zamanda da yaratılan hasılanın toplum kesimleri arasında dengeli dağıtımının gelir dağılımının adil bir şekilde olmasının sağlanması hedeflenmektedir. Bu ilkeler çerçevesinde önerilerimizi sunmaya, gelecekte yer almayı düşündüğümüz 10 büyük ekonomiden biri olma hedefine ulaşmaya uygun, ona hizmet eden, dünyanın 17’inci büyük ekonomisiyiz ama çok kısa bir zamanda 2023, cumhuriyetimizin 100.yılında 10 büyük ekonomiden biri olmayı hedefliyoruz. Buna da uygun olarak bununla birlikte bilgi toplumunu, gelir dağılımının adaletli olmasını ve demokrasimizin de kurum ve kültürleriyle yaşatılmasını sağlayabilecek öngörülerle, vizyonlarla, hedeflerle, amaçlarla bugünkü hazırlıklarımızı bu çerçevede tamamlamış olalım inşallah. Ben katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.
Atılgan: “5 Yıllık Gelecek Hedeflerini Ortaya Koyuyoruz”
Vali Ersin Yazıcı’nın ardından 11’inci Kalkınma Planı ve hazırlık çalışmaları hakkında bilgi veren Planlama Programlama Koordinasyon Birimi Uzmanı Cansu Atılgan, kalkınma planlarının ülkemizin vizyonunu ortaya koyan, 5 yıllık dönemde gelecek hedeflerini ortaya koyan ve planlama hiyerarşisinde en üst seviyede bulunan politika dokümanları olduğunu belirtti.
Atılgan konuşmasını şöyle sürdürdü: “11’inci Kalkınma Planımızın hazırlıkları Kalkınma Bakanlığımızca başladı. Balıkesir’de bugün yaptığımız toplantı gibi 81 ilimizin her birinde bu toplantılar yapılacak. Bugün ülkemizin önümüzdeki 5 yıllık vizyonunu ortaya koyabilmek için hep birlikte stratejiler geliştireceğiz, politikalar geliştireceğiz. Burada geliştirdiğimiz stratejiler, politikalar raporlanacak, Kalkınma Bakanlığına gönderilecek ve 11’inci Kalkınma Planımızın hazırlıklarında kullanılacak. Doğrudan bugün burada planımıza katkı sağlamış olacağız.
Kalkınma planları ülkemizin vizyonunu ortaya koyan, 5 yıllık dönemde gelecek hedeflerini ortaya koyan ve planlama hiyerarşisinde en üst seviyede bulunan politika dokümanlarıdır. Ülkemizde ilk olarak 1963 yılında 1’inci 5 yıllık kalkınma planı hazırlanmış, 1960 yılında Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasıyla artık kalkınmada planlı döneme geçiş yapmış bulunuyoruz. O tarihten beri kalkınma planlarımız hazırlanıyor. 2018 yılının sonu itibariyle yürürlükte olan 10’uncu kalkınma planımızın uygulama dönemi sona erecek. Ve 2019-2023 yıllarını kapsayan 11’inci kalkınma planımız uygulamaya konulacak. İşte biz de bugün 11’inci kalkınma planına katkılarımızı sağlamak üzere bir araya geldik.”
“43 Farklı Konuda Özel İhtisas Komisyonları Kuruldu”
11’inci kalkınma planının hazırlık çalışmalarında 43 farklı konuda özel ihtisas komisyonları kurulduğunu açıklayan Atılgan; “11’inci kalkınma planı hazırlıkları Bakanlığımızca başladı. Başbakanımızın imzasıyla yayınlandı. Ve özel ihtisas komisyonları kurularak plan hazırlık çalışmaları yürütülmeye başlandı. 11’inci kalkınma planında hedefimiz ülkemizin 2023 vizyonunu daha da ileriye taşımak, ülkemizin 2023’e giderken daha da kalkınmasını sağlamak. Burada ülkemizin gelişme potansiyelinin sahip olduğu alanları konuşacağız ve bu alanları en etkin şekilde değerlendirebiliriz bunların üzerinde durmaya çalışacağız.
Hazırlık çalışmaları başladı. 43 adet farklı konuda özel ihtisas komisyonları kuruldu. Özel ihtisas komisyonlarında aynı bugün burada olduğumuz gibi kamu kurum kuruluşları, STK’lar, özel sektör temsilcileri, akademisyenler var. Enflasyonla mücadeleden çocuk ve gençlere, ekonomik kalkınmadan çevresel kalkınmaya kadar farklı konularda özel ihtisas komisyonları hali hazırda çalışmalarını yürütmeye başladı. Buna ek olarak 32 adet de çalışma grubu kuruldu. Bu gruplarda da alanında uzman kişiler daha spesifik teknik konularda çalışmalarını yürütüyorlar. Hazırlıkların 3.ayağı olarak da kalkınma ajanslarının koordinasyonunda bu il toplantıları gerçekleşecek” dedi.
“Ülkenin Kılcal Damarlarına İnilecek”
Toplantıların asıl amacının ülkenin kılcal damarlarına inerek önerilerin toplanmasını olduğunu ifade eden Atılgan; “81 ilde ilgili kurum kuruluşların, kadınların, gençlerin katılımlarıyla il toplantılarını yapıyoruz. Peki bu il toplantılarının hedefleri ne? En canlı hedefi planın geniş bir tabana yayılarak hazırlanması, güçlü bir toplumsal katılımın sağlanması. Yani masa başında Ankara’dan birkaç uzmanın oturup ülkenin tamamıyla ilgili politika geliştirmemesi, bunun yerine ülkenin kılcal damarlarına erişerek önerilerin toplanması. Bu toplantıların aslında en önemli amacı bu. Merkezle yerel arasındaki görüş alışverişini güçlendirmek ve en önemlisi de 2023’e giderken ülkemiz isabetli politikaların belirlenmesini sağlamak. İşte bugün burada o kalkınma için doğru hamleler hangileri, hangi adımların atılması gerekiyor o açıdan bu toplantının en önemli hedefi o. Doğru politikaları, isabetli politikaları belirlemeye çalışacağız.
Yerel düzeyde kalkınma planı çalışmaları aslında bir vatandaş anketiyle başladı. Şu an bizim ajansımızın internet sitesinde bu ankete ulaşabilirsiniz. Anket çalışmaları şubat sonuna kadar devam edecek.” diyerek bilgilendirmesini tamamladı.
Yapılan genel il toplantısının ardından kadınlara özel oturum ve gençlere özel oturumlarla program tamamlandı.