Çanakkale’de Arge ve İnovasyon kapsamında ülkenin ekonomik ve sosyal sorunlarına çözüm üretebilmek amacı ile üretilen projelerin sergilendiği 1. Proje Pazarı Troya Avm’de açılışını gerçekleştirdi.
Çanakkale Valiliği himayelerinde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. Proje Pazarı ile araştırmacılar, girişimciler ve öğrenciler bu fikirlerin hayata geçirilecek sanayicilerin bir araya getirilmesi planlandı. Troya Park’da açılışı gerçekleşen 1.Proje Pazar’ı, GESTAŞ, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK tarafından da desteklendi. 1. Proje Pazarı’nın Troya Avm’deki açılışına, Vali Yardımcısı Tahir Şahin, Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acer, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Sürücü, İl Kültür Turizm Müdür Kemal Dokuz, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu ve Çanakkale’nin önde gelen isimleri katıldı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel Acer, açılışta yaptığı konuşmada, “Bugün Çanakkale’de özel bir anı yaşadığımıza inanıyoruz. Tanıtım toplantısını yaptığımız 1. Proje Pazarı etkinliğinin, Çanakkale ve üniversiteyi birlikte düşündüğümüz zaman Çanakkale Üniversitesinin ilerleme sürecinde bir dönüm noktası daha olduğuna inanıyoruz. Şunu büyük bir mutlulukla söylemek isterim ki Çanakkale Valiliğinin ve Çanakkale Üniversitesinin böyle bir organizasyonu aylarca üzerinde çalışıp gerçekleştiriyor olduğunu görmek, bu üniversitenin Çanakkale’nin mensupları olarak gurur duyulması ve üzerinde önemle durulması gereken bir faaliyet olduğunu vurgulamak isterim” şeklinde konuştu.
“Köklerimiz Bilime Dayanıyor”
Acer, “Ülkemizin içinden geçtiği sürece üniversite hocası, üniversite yöneticisi olarak nasıl baktığımı sizlerle paylaşmak isterim. Ülkemiz 80 milyon nüfusuyla ve nüfusunun büyük bir kısmının genç, dinamik unsurdan oluşan bir ülke olarak, özellikle son zamanlarda gerçekleştirdiği etkinlikler ile dünyanın sayılı güçlü ülkelerinden birisi haline gelmiştir. Bugün dünyanın en güçlü ilk 16 ülkesi arasında yerini almıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yaklaşık 90 küsur yıllık bir ömrünün olduğunu düşünürsek, bu gücü bu kadar kısa sürede yakalamasında köklerimizin ne kadar güçlü geçmişe dayandığının göstergesi olduğunu vurgulamak isterim. Türk milletinin bu toplumun bilimle ilişkisini sadece son 90 yılla sınırlandıramayız. Bizim bu coğrafyada bulunuşumuz öncesinden beri adını önceleri çok sık telaffuz etmediğimiz çok sayıda bilim adamı, düşünür yetiştirmiş bir toplum olduğumuzu özellikle vurgulamak isterim. Mutlulukla görüyoruz ki bizim yetiştirdiğimiz alimlerin, düşünürlerin isimleri daha fazla telaffuz edilmeye başlandı. İşte bugün bu toplum, dünyanın en güçlü 16 ülkesinden biri haline gelmesinin bu kadar kısa sürede gerçekleşmiş olmasında köklerimizin aslında bir taraftan da bilime dayandığını hatırlamamızı gerektiren bir unsur olduğunu vurgulamak isterim” ifadelerinde bulundu.
“Bu Millet 16. Olmakla Yetinmez”
“Bu millet 16. Olmakla yetinecek bir millet değil” diyen Rektör Acer, “80 milyonluk geçmişi, binlerce yıl geriye doğru giden, bu kadar dinamik bir toplum sadece 16. olmakla yetinecek bir ülke değil. O yüzden toplum olarak, ülke olarak 2023 hedeflerinden bahsediyoruz. Dünyanın ilk 10 güçlü ülkesinden biri olmak istiyoruz. Biz üzerimize düşeni üniversite olarak yapma gayreti içerisindeyiz. Bunun yolunu, daha çok teknoloji üreten daha yenilikçi, daha taze fikirler üreten bir toplum olmaktan geçtiğini çok da iyi farkındayız. Bizi dünyanın en güçlü ilk 10 ülkesi arasına götürecek tek yol biraz önce saydığım unsurların güçlendirilmesinden geçiyor. Bu noktada üniversitelere düşen rolün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak farkındayız. Bu Proje Pazarı fikri Çanakkale’de işte tam olarak bu fikirden doğdu. Hocalarımızla oturup konuştuğumuzda aklımıza gelen projenin esasını, tam da bu düşünce oluşturuyor. Biz şunu amaçladık Çanakkale’de yenilikçi düşünen, proje üreten, yeni fikirler üreten her kişi ve kurumu sergilemeye ihtiyacı vardır. Hem bunu yapan kişi ve kurumlara şükran borcumuzun ifadesidir hem de daha fazla kurum ve kişinin, daha yenilikçi düşünmesine ortam sağlamaktır. Özellikle Proje Koordinasyon Merkezimizin koordinasyonunda, bu proje pazarı fikri olgunlaştırıldı ve Çanakkale’nin birkaç değerli kurumu ile paylaşıldı. Bunların başında şüphesiz Çanakkale Valiliği geliyor. Bu anlamda üniversitemiz ve Çanakkale adına saygıdeğer valimize destek verdiği için kendilerine şükranlarımızı arz ediyorum. Devlet adına Çanakkale’de yöneticilik yapan saygıdeğer valimizin, üniversitenin bu fikrini fark edebilmiş, buna destek verebilmek için epey çaba sarf etmiş hem vali bey hem de yardımcısı arkadaşlar başından beri sahip çıktılar” diye konuştu.
“7 Ayrı Temada 311 Proje Sunuldu”
1.Proje Pazarı’nın içeriği ile ilgili bilgiler veren Rektör Acer, “Proje Pazarı içerisinde Çanakkale özel ödülünü seçtiğimiz bir kısım ve Troia özel ödülünü seçtiğimiz bir kısım var. 102’si öğrenci projesi, 209’u da araştırmacı projesi olmak üzere bu etkinliğe toplamda 311 proje sunuldu. Bu rakam çok değerli bir rakam. 237 poster şeklinde sunulacak proje de bulunmakta. Stantları gezdiğiniz zaman Çanakkale ne üretiyor, ne fikirleri var onu görmüş olacağız” dedi. Rektör Yücel Acer’den sonra, teşekkürlerini iletmek üzere kürsüye çıkan Vali Yardımcısı Tahir Şahin, “Başta sayın valimizin ve sayın rektörümüzün liderliğinde, şehrimiz bugüne kadar üniversiteden almış olduğu katkıları arttırarak devam ettirmektedir. Bu iki değerli büyük insana şehrimize liderlik yaptıklarından ötürü şükranlarımı sunuyorum. Burada emek veren bütün hocalarımıza, katılımcılara teşekkürlerimi sunuyorum. İlimiz için, katkı sunan üniversitemizin artarak devam eden katkılarını memnuniyetle gözlemliyoruz. Daha güzel bir Çanakkale’ye daha çok proje üreten bir Çanakkale’ye kavuşturdukları için tekrar teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu.