Proje Görselleri

Gençlik Enerjisi Rüzgâr Enerjisiyle Buluşuyor

Ajansımız tarafından “Sektörel Yatırım Alanlarında Genç İstihdamının Desteklenmesi (PYEII) Hibe Programı” kapsamında sunulan ve başarılı bulunan “Gençlik Enerjisi Rüzgar Enerjisiyle Buluşuyor” projesi Balıkesir Üniversitesi ortaklığıyla gerçekleştirilmiştir. Türkiye’de lider konumda bulunan Güney Marmara Bölgesindeki rüzgâr enerji sektörünün personel ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanan projeyle, teknik eğitimler düzenlenmesi ile sektörün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen sertifikalı eğitimler ve işbaşı eğitim programları düzenlenmiştir.

Mart 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başlayan 353.880,56 Avro bütçeli proje kapsamında; mühendis ve tekniker yetkilendirme eğitimlerinin alınması, Rüzgâr Enerjisi Eğitim Müfredatının oluşturulması ve 3 aylık müfredat programının uygulanması faaliyetleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca proje hedef grubu olan mezun durumdaki 70 işsiz genç; Balıkesir, Tuzla/İstanbul, İzmir, Soma/Manisa, Bursa, Çanakkale illerindeki rüzgar enerjisi sektöründe faaliyet göstermekte olan firmalarda proje kapsamında başlatılan staj programına katılım sağlamışlardır. Proje kapsamında Balıkesir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde hizmet verecek olan “Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi” kurulmuş, 40 kişilik bir dersliğin yanı sıra Rüzgar Enerjisi Laboratuvarı oluşturulmuştur. Söz konusu eğitim merkezi Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi binasında bulunmaktadır. Proje Şubat 2017 itibariyle sonlanacaktır.

Proje Ortakları Balıkesir Üniversitesi
Proje İştirakçileri -
Proje Bütçesi 353.880 Euro
Proje Başlangıç Tarihi 1 Mart 2016 
 Proje Bitiş Tarihi 28 Şubat 2017

Proje Kapsamında Yürütülen Faaliyetler

Faaliyetin Adı Durumu

Proje Koordinatör Yard. İstihdamı

Proje faaliyetlerinin öngörüldüğü şekilde yürütülmesi ve raporlanmasına destek olması amacıyla proje koodinatör yardımcısı ve eğitim koordinatörünün görüşleri doğrultusunda belirlenen üç kişilik eğitmen ekibi istihdam edilmiştir.

Rüzgar Enerji Eğitimi Müfredatı Oluşturulması

Müfredat geliştirme ekibi tarafından Rüzgâr Enerji Eğitimi Müfredatı projenin ilk üç ayı boyunca üzerinde çalışılarak tamamlanmış ve son incelemeler ve tasarımların tamamlanmasının ardından basıma hazır hale getirilmiştir. Müfredatın son haline getirilmesi üzerine gerçekleştirilen pek çok çalışma ve saha araştırmasının yanı sıra sektörel görüşmeler ve analiz çalışmaları da gerçekleştirilmiştir.

Eğitim Merkezi İhtiyaçlarının Temin Edilmesi

Eğitim merkezinin teorik eğitimlerin gerçekleştirilmesi adına hazır hale getirilmesine yönelik ihtiyaçlarının karşılanması adına Balıkesir Üniversitesi tarafından çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda bütçede harcama kalemi olarak yer almayan sıra, masa, bilgisayar, yazıcı gibi tefrişatın tamamlanması sağlanmıştır. Bununla birlikte proje bütçesinden karşılanan laboratuvar ekipmanlarının alımı ihale yoluyla gerçekleştirilmiş, eğitim laboratuvarı oluşturulmuştur.

Adayların Başvurusu ve Seçimi

Projenin hedef grupları olarak belirlenen Balıkesir Meslek Yüksekokulu’nda son sınıf öğretimine devam etmekte olan ve proje sonuçlanana kadar mezun olmayı hak edecek olan Elektrik Bölümü, Elektronik Teknolojisi Bölümü, Elektronik ve Haberleşme Bölümü ve Kontrol ve Otomasyon Teknolojileri Bölümünden 10’ar olmak üzere toplam 40 mezun tekniker; Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü, Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Elektrik Elektronik Bölümünden 10’ar yeni mezun mühendis olmak üzere toplam 30 mezun mühendisin seçilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Dış Kaynaklardan Sağlanacak Eğitimlerin Verilmesi

Proje kapsamında Balıkesir Üniversitesi dışında bir kuruluştan aşağıda yer alan eğitimlerin projede yer alan öğrenciler tarafından alınması sağlanmıştır:

  • Tüm Kursiyerler için GWO Temel Güvenlik Eğitimi,
  • Elektrik Teknikeri Kursiyerler için Kuvvetli Akım Tesislerinde Çalışma Eğitimi,
  • Makine Mühendisi Kursiyerler için Makine Mühendisleri Odasından, Şantiye Şefliği Kursu eğitimleri,
  • Elektrik - Elektronik Mühendisi Kursiyerler için Elektrik Mühendisleri Odasından Rüzgar Enerji Sistemleri Tesisatı ve Yüksek Gerilim Tesislerinde İşletme Sorumluluğu Eğitimleri,
  • Endüstri Mühendisi Kursiyerler için Makine Mühendisleri Odasından Yatırım Hizmetleri Yönetimi Mühendis Yetkilendirme Kursu, Stratejik Planlama Mühendis Yetkilendirme Eğitimleri.
  • Endüstri Mühendisi Kursiyerler ve Makine Mühendisi Kursiyerler için Kompozit İmalat Ve Onarım Eğitimi

Rüzgar Enerjisi Eğitim Programı Müfredatının Uygulanması

17 Ekim-16 Aralık tarihleri arasında 11 haftalık Rüzgar Enerjisi Eğitim Müfredatı 70 kursiyere uygulanmıştır. Sabahtan Mühendisler, öğleden sonra ise teknikerlerin katıldıkları eğitim süresince tutulan imza listeleri eklenmiştir. Devamlılık ve sınav başarı durumlarına göre kursiyerlere "Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği" onaylı katılım belgesi ya da başarı belgeleri verilecektir.

Uygulamalı Eğitimler ve Deney Malzemelerinin Yapımı

Proje bütçesindeki kalemler arasında yer alan laboratuvar ve deney malzemeleri kullanılarak müfredat programı çerçevesinde türbin montajı, bakım onarımı ve rüzgar enerjisi deney setlerinin oluşturulması çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Merkezin Resmi Açılış Töreni ve Eşleştirme Faaliyeti

14 Aralık 2016 tarihinde Rüzgar Enerjisi Eğitim Merkezi Resmi Açılış Töreni ve Eşleştirme Etkinliği faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Ajans yönetim kurulu üyeleri dâhil üst düzey katılım sağlanması amacıyla geniş kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmiş, Balıkesir Üniversitesi Rektörü ve Rektör Yardımcıları, TÜREB Başkanı, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yöneticileri ve ülkenin önde gelen enerji firmalarının katılımlarıyla organizasyon gerçekleştirilmiştir. Törende proje kapsamında eğitimlere katılan 70 öğrenciye hak ettikleri sertifikaları sunulurken, staj imkanı sağlayan firmalara da plaket sunumu gerçekleştirilmiştir. Kursiyerlerin ve firmaların buluşmalarına da kolaylık sağlayan etkinlik kapsamında, firmalar öğrencileri tanıma imkânı bulmuştur.

Stajlar

Projede yer alan öğrenciler, proje kapsamında, alanında öncü bir çok firmada staj yapma imkanı elde etmiştir.

İstihdam

13 kursiyer hali hazırda çeşitli enerji firmaları tarafından istihdam edilmiştir. Proje tamamlandığında da istihdamın artması beklenmektedir.

Girişimcilik Eğitimi

17-18 ve 24-25 Aralık tarihlerinde iki hafta sonu olacak şekilde 32 saat süreyle toplam 24 kursiyerin katılımlarıyla Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi düzenlenmiştir.

Proje Görselleri

Gelişmelerden Haberdar Olun!

Bölgeye dair haber ve etkinliklerden ilk sizin haberiniz olsun..